PROGRAM :: Filmski program
  Nedelja, 22/03/2015, 20 : 00
Italiani Veri

Nakon projekcije filma razgovor sa rediteljem Marcom Raffainijem i Dušanom Veličkovićem.

Italiani veri (Pravi Italijani) je dokumentarni film koji govori o izvanrednom uspehu italijanske popularne muzike u Rusiji i ostalim zemljama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, u poslednjih 50 godina. Posle čestih putovanja u Rusiju, ubrzo vam bude jasno koliko je široka preopoznatljivost italijanskih lakih nota, i velika naklonost brojne publike koje su one zadobile u toj zemlji; kao i to koliko je intenzivnih emocija pobudila ta muzika kod slušalaca različitih generacija i iz različitih društvenih slojeva.

Priča počinje ranih 60-ih godina, kada glas jednog nadarenog dvanaestogodišnjeg dečaka, koji se zove Robertino, dopire do Sovjetskog Saveza, i širi se do neslućenih razmera, što za posledicu ima više od 50 miliona primeraka prodatih Robertinovih ploča. Njegova popularnost je toliko velika, da Valentina Tereškova, prva žena kosmonaut, iz vasionskog broda izražava želju da čuje upravo njegovu pesmu; a na drugom kraju, u Moskvi, prilikom susreta fudbalskih reprezentacija SSSR-a i Italije, iz zvučnika na stadionu, pre himni dveju zemalja, odjekuje jedna Robertinova pesmica.

Počev od 80-ih, sovjetska televizija već svake godine prenosi završno veče festivala u Sanremu, koji predstavlja pravi i verodostojni prozor sa pogledom na „slobodni“ Zapad, a italijanski šlageri, za razliku od hitova najvećih engleskih ili američkih rok grupa, slušaju se bez cenzure. Ovo omogućuje najreprezentativnijim italijanskim autorima ovog žanra (Toto Cutugno, Adriano Celentano, Al Bano e Romina Power, Pupo, Ricchi e Poveri, Riccardo Fogli, da citiramo samo neke) da steknu masovnu popularnost u svakom kutku ove ogromne zemlje.

Osamdesete su i godine prvih nastupa uživo italijanskih pevača u Sovjetskom Savezu, i to pred prepunim stadionima i koncertnim dvoranama.

Danas, posle više od dvadeset godina od raspada Sovjetskog Saveza, njihova popularnost opstaje, delimično zahvaljujući i jednoj novoj invenciji, odnosno načinu promovisanja: u duetima sa ruskim pevačima i pevačicama.

Film prati faze ovog uspeha, pokušava da otkrije njegov razlog i nalazi njegove korene u velikoj naklonosti ruskog naroda prema italijanskoj kulturi, a koja seže u doba mnogo pre pojave muzike lakih nota: dovoljno je uzeti za primer koliko ruskih slikara i pisaca je opisivalo Italiju u 19. veku, ili se pak setiti široke rasprostranjenost koju su u Sovjetskom Savezu imali filmovi italijanskog Neorealizma.

Italiani veri je zasnovan na razgovorima sa najvažnijim protagonistima ovog velikog uspeha (kao što su Robertino, Al Bano, Pupo, Toto Cutugno), kao i sa ruskim pevačima i pevačicama koji su sarađivali sa njima (Tat’jana Bulanova, Svetlana Svetikova, Diana Gurtskaja); ali i sa predstavnicima sanktpeterburške (lenjingradske) underground scene (Oleg Garkusha iz grupe Auktsyon (АукцЫо́н), Nikolaj Gusev iz grupe Strannye Igry (Странные Игры)), potom sa muzičkim kritičarima, novinarima, profesorima univerziteta, kao i sa onim jednostavnim zaljubljenicima u italijansku muziku.

Marco Raffaini

NAZAD