PROGRAM :: Izložbe
  Ponedeljak, 11/05/2015, 20 : 00 - 24/05/2015
Franziska Wicke - Zanat u Beogradu

U ponedeljak 11. maja u 20 časova otvaramo dokumentarno-umetničku izložbu nemačke umetnice Franziske Wicke pod nazivom Zanat u Beogradu, koja se načelno bavi zanatlijama u Beogradu, njihovim radnim prostorima ali i njihovim životnim pričama.
Postavka je proistekla iz autorkinog aktuelnog umetničkog istraživanja prostora, sećanja i migracije jezika. Selekcija raznovrsnih zanatlija omogućuje publici pogled na njihove radionice ali i najzanimljivije anegdote koje su pratile njihov zanat kroz istoriju, ali i osnovne informacije o istoriji svakog zanata koji je u postavci. Wicke je u ovom opsežnom istraživanju posebnu pažnju obratila na razvoj pojedinačnih zanata te njihovo poreklo i konačno vreme migracije u Beograd.
Mešavina osmanskog i austro-ugarskog kulturnog modela na prostorima prestonice diktira upliv zanata i njihov razvoj. Publika će takođe moći da sazna koji su zanati ostali cenjeni promenom vlasti posle II svetskog rata i ko je to sašio preko dvesta belih košulja Jospiu Brozu Titu i to po meri, ali i kako su pojedine zanatlije svedočile i učestvovale u razvoju i modernizaciji prestonice. Izložbu će pratiti specijalna publikacija koja je štampana u Austriji.
Kako su tradicionalni zanati odavno na izdisaju ova izložba je svojevrsni omaž ljudima koji odolevaju i još uvek istrajavaju u manufakturnoj proizvodnji, koju je odavno zamenila masovna produkcija robe lošijeg kvaliteta.

Izložba Zanat u Beogradu će biti otvorena do nedelje 24. maja.

NAZAD