PROGRAM za datum :: 02/04/2012 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 02/04/2012, 10 : 00 - 06/04/2012
FAILED ARCHITECTURE - Why does architecture fail? Can we fix it?

Failed Architecture (FA) je internacionalni istraživački projekat i putujuća tribina koja se fokusira na zgrade i urbane celine koje nisu uspele da izdrže test vremena, od post industrijskih ruina u Detroitu i komunističkih relikta, preko uništenih dvorišta kineskih kuća i nedovršenih nebodera u Dubaiju. Arhitektura kojom se ovaj projekat bavi je trenutno zanemarena, napuštena, uništena i porušena usled različitih ekonomskih, društvenih, političkih i/ili fizičkih uticaja.

Bez sumnje maksima “Neuspela arhitektura“  za sobom povlači određena pitanja. Kako i prema kome je arhitektura neuspela? Koje kriterijume bi trebalo koristiti kada procenjujemo arhitekturu: gledište korisnika, arhitekte, urbaniste ili drugih lica? Kako popularni društveni tokovi, politika i kulturne razlike utiču na naše rasuđivanje i shvatanje arhitekture?  

Istraživanjem na terenu FA uči na primerima prethodnih arhitektonskih “neuspeha“, a podsticanjem razmene znanja i iskustava podiže svest kod šireg kruga ljudi i čuva zanemarenu i podcenjenu arhitekturu od zaborava. 

FA organizuje petodnevnu radionicu, debatu i izložbu čija je tema Savamala, sa ciljem da se utvrde potencijali ove oblasti. Savamala predstavlja prvu naseobinu koja se formirala izvan zidina Kalemegdanske tvrđave. Njena trenutna oronulost i zanemarenost u velikom je kontrastu sa njenom lokacijom i potencijalom. Savamala ima istorijski značaj, ali nedostaje vizija njene budućnosti.

Proces dokumentacije oblasti Savamala će se fokusirati na isticanje značaja oblasti, vezanog za fizičko kulturno nasledje (istorijski spomenici, tipologija i kvalitet arhitekture), socijalno (mešavina stanovnika i njihove aktivnosti) i simboličko (njena istorijska važnost u urbanom razvitku Beograda).
Kako bi ovo postigla radionica će se fokusirati na mapiranje, dokumentaciju i opis fizičke i socijalne transformacije Savamale, kao i njenih potencijala.
Tokom radionice napravićemo mapu područja koje obuhvata, proučiti dokumentaciju iz arhiva i medija, intervjuisati lokalno stanovništvo, kao i razmeniti impresije i ideje.

Ovaj događaj se organizuje sa ciljem da se privuče pažnja javnosti na Savamalu, da se izdvoje njene glavne karakteristike, definiše njena važnost u kontekstu grada Beograda, kao i da se podstaknu debate vezane za ovu oblast u budućnosti.

Kako bismo stimulisali razmenu znanja i iskustva, slučaj Savamale će biti dalje diskutovan i prezentovan u gradovima koji su deo putujuće tribine kao i u zvanicnoj bazi u Amsterdamu.

www.failedarchitecture.com

Program

Ponedeljak (02-04)

Okupljanje do 12:45 u KC Grad
1300-1700: Uvod i setnja kroz Svamalu (Walkshop)
1730-1830: Prezentacija, komentari i diskusija sa strucnjakom iz oblasti Savamala

Utorak (03-04)
Okupljanje do 13:45 u KC Grad
1400-1800: Workshop akcija
1830-1930: Prezentacija, komentari i diskusija sa strucnjakom iz oblasti Savamala

Sreda (04-04)
Okupljanje do 13:45 u KC Grad
1400-1800: Workshop akcija
1830-1930: Prezentacija, komentari i diskusija sa strucnjakom iz oblasti Savamala

Cetvratak (05-04)
Okupljanje do 09:45 u KC Grad
1000-1300: Workshop akcija
1400-2030: Pripremanje izlozbe

Petak (06-04)
Okupljanje do 09:45 u KC Grad
1000-1500: Pripremanje izlozbe
1800: Otvaranje izlozbe
1830-2030: Debata
 

NAZAD
 
  Ponedeljak, 02/04/2012, 22 : 00
CRIPPLED BLACK PHOENIX (Oxford, UK)

Uprkos tome što im muzička kritika spočitava više žanrova (post-rock, prog-rock, ambient, neo-psychedelia, experimental rock, stoner-rock), Crippled Black Phoenix insistiraju na tome da su sasvim „običan rock bend“. Ipak, nije baš sve tako jednostavno, ne samo posmatrano kroz muzičke izraze koje koriste na svojih 5 dosadašnjih albuma (od toga 2 dvostruka!), već i zbog činjenice da se radi o tzv. super-grupi čiji su članovi stekli izvesnu dozu slave kroz bendove kao što su: Electric Wizard, Mogwai, Iron Monkey, Gonga, Teeth Of Lions, Rule The Divine.
Sve je počelo 2004. kada je Justin Greaves (bubnjar Electric Wizard) snimio nekoliko svojih pesama u krajnje svedenoj produkciji. Njegovom prijatelju i kolegi, Dominicu Aitchisonu iz Mogwai, materijal se dopao i podržao ga je u ideji da sastavi bend. Ubrzo im se, između ostalih, pridružuju Kostas Panagiotu, Andy Semmens, kao i solo folk kantautor Joe Volk (inače frontman heavy-rock grupe Gonga).
U leto 2006. u Bristolu snimaju debi album „A Love of Shared Disasters” koji objavljuje Invada Records, inače etiketa Geoffa Barrowa iz Portishead. Premda su svi odreda imali obaveze i sa matičnim grupama, nakon prve ploče odlučuju da Crippled Black Phoenix ne ostanu na nivou projekta i kratkotrajnog izleta ili eksperimenta, a tako kreće i karijera ovog zanimljivog sastava. U godinama koje slede sve do danas kroz bend i četiri sledeća albuma prodefilovalo je više od par desetina zapaženih muzičara i autora.
Apokaliptične balade, kako sami nazivaju gro svojih pesama, mračna priroda istih, te neobičan spoj različitih žanrova, u Crippled Black Phoenix slučaju evoluira ka autentičnom i prepoznatljivom stilu. Zbog navedene šarolikosti kritika ih svrstava u više kategorija, od stoner-prog-rocka, preko freak-folka i post-rocka do dooma. Kako god, bend insistira da je krajnji rezultat njihove saradnje „kolekcija balada za smak sveta“, tamnih hibrida koji su kulminacija eklektičnih uticaja.   
Pored rada u studiju, redovnog izdavanja albuma, saradnje na zajedničkom materijalu, ali i prezentaciji istog u medijima, živi nastupi spadaju u najvažniju aktivnost ove super-grupe. Ne samo da se trude da sviraju na neuobičajenim mestima za rok koncerte, Crippled Black Phoenix na binu izlaze i u nesvakidašnjoj, a mnogobrojnoj postavi kombinujući instrumente iz viktorijanske ere sa modernim rok instrumentima i propratnim pomagalima i efektima.
Osmočlana postava Crippled Black Phoenix po prvi put u karijeri sviraće i u Beogradu. Njihov koncert zakazan je za ponedeljak, 2. april, a prostor je KC Grad (Braće Krsmanović 4) od 22:00.
Karte su u pretprodaji po ceni od 1000 din na šanku KC Grada i u Pinball Wizard Records prodavnici ploča (TC Eurocentar, Makedonska 30, lokal 15).

http://www.crippledblackphoenix.co.uk/
http://www.myspace.com/crippledblackphoenix
http://www.crippledblackphoenix.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Crippled_Black_Phoenix
http://www.facebook.com/pages/CRIPPLED-BLACK-PHOENIX-official/111441865546099
http://www.last.fm/music/Crippled+Black+Phoenix
http://www.reverbnation.com/crippledblackphoenix
http://www.nme.com/reviews/crippled-black-phoenix/10378
http://www.badmusicforbadpeople.com/2012/02/crippled-black-phoenix-oxford-uk/

NAZAD