PROGRAM za datum :: 22/04/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 22/04/2013, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - BeFem Vas poziva na feminističku kuhinju!

Predstavljamo Vam meni Mi hranimo vas feminizam:
Predjelo: "Toast Skagen" švedski početak koji obećava
Glavno jelo: "Sisters Are Doin' It For Themselves Salata”
I na kraju:  "Uznemirujući dezert" posle kojeg više ništa neće biti isto

Sve to preliveno brazilskim bossa nova, samba i chorinho zvucima benda Bato i morskim povetarcem muzike nove feminističke grupe u Srbiji Alternativni centar za devojke iz Kruševca.

BeFem je feministički kulturni centar koji organizuje feministički festival svake godine u decembru. BeFem predstavlja feminizam širim masama i razbija dosadne stereotipe kroz umetnost, muziku i akciju.
Cena po porciji je 100 din.
Jedite i uživajte u našim BeFeminističkim receptima!

NAZAD
 
  Ponedeljak, 22/04/2013, 20 : 00 - 28/04/2013
POKLONI OD TETE IZ SWICE

Ili ODA predmetima koji postoje samo da bi ih tete i strine iz Swice pokupile sa police prodavnice i donele iz belog sveta u ovaj naš svet.
Lančić sa cirkonskim slovima, kopča za kosu sa plastičnim abažurom, glinena figura patuljka koji stoji na polici, glineni anđelčići u različitim pozama, blokčić u obliku srca sa katancem i ključićem, ruže u kutiji koje navodno  osvežavaju prostoriju (miris bugaske ruže), tigrasti veš protkan čipkom koja štipa, muzičkih kutija u raznim oblicima (klavir, violina) sa raznim melodijama klasike, keramičke lampe, razne fontane….

Kič je rasprodaja ideala po sniženim cenama. Kič, to je loša roba. Kič je slabost umetnika, estetska stranputica. On je zasnovan na potrošačkoj civilizaciji koja proizvodi da bi trošila, troši da bi proizvodila.
Iz svega ovoga sledi da se kič u stvari ne može pojaviti niti napredovati ako ne postoji kič čovek, ljubitelj kiča. Kič je laž koja želi da se dopadne.

Moja strina, po svemu sudeći veoma doprinosi rasplamsavanju kiča, a od nedavno sam saznala da nije usamljena u toj misiji. U priči sa prijateljima sam saznala da  misija svega toga daleko doseže, dalje i od Swice. Te sam došla na ideju da dam oglas u novinama u potrazi za otkupom ili pozajmicom poklonjenih poklona od raznih ljudi koji žele da učestvuju u pravljenju kolekcije sličnih poklona.
Neki predmeti su van klišea, te se gotovo graniče sa konceptualnom umetnošću. Oni nude estetiku  koja budi naše emocionalno a ne na racionalno, i budi nostalgiju za sporijim ritmom naših snova kao i sentimentalnu inkviziciju koja razara naše racionalne mehanizme te ih prihvatamo puneći ih značenjem i smislom.
Ako ovi predmeti i jesu kič, na svu sreću nisu banalni jer banalnost izaziva potpunu ohladjenost subjekta i objekta, kao nulti stepen duha zahvaćenog ludilom konzumacije, a gledajuci izložene ove objekte teško da možemo ostati ravnodušni.

Autor izložbe je Snežana Filipaš

Izložba je otvorena do 28. aprila

NAZAD