PROGRAM za datum :: 29/04/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 29/04/2013, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - aKlub

Beogradski aKlub (www.facebook.com/spacekisti) nema ama baš nikakve veze sa istoimenom teretanom na Zvezdari; naprotiv, ovi čudni ljudi, članovi aKluba, koji sami sebe nazivaju spačekistima, odnosno ljubiteljima starih Sitroenovih automobila iz serije "A" (i čak "spačekizam" navode kao svoje versko opredeljenje na popisu stanovništva!) - jesu tu i tamo spremni da se malo oznoje, tj. iznesu određeni teret, al' samo ako je u pitanju neka trula šasija, zamašćeni motor ili zapekli trap spačeka*, dijane, amija ili meharija.

Skoro svi, a ima ih cca. par desetina, umeju da za jedno prepodne rastave čitav automobil (pošto spaček to i jeste, mada se mnogi ne bi složili...), a ima ih raznih - kosmatih,  ćelavih, mršavih,  debelih, dosadnih, zanimljivih, bučnih, tihih... kao i spačeka, uostalom. Zajedničko im je da skoro sve stvari u životu (sex included!) rade u spačecima i već pomenutim im "blisko srodnim" automobilima.

U sklopu priprema za jubilarni 20. Svetski susret spačekista, koji se ovog leta održava u Španiji, blizu Barselone, članovi aKluba pozivaju sve ljubitelje prirode, druženja i putovanja da dođu i pretvore ovaj Delikatesni ponedeljak u statični road trip u bašti KCG. Razmenićemo nanovije informacije o kablovima za svećice, platinama i Michelin gumama, i usput zajedno spremati kampersku - spačečku! - klopu: od Tišmine čorbe iz bakarnog kazančeta, preko klasičnog roštilja El Presidente, do "brzih" miljakovačkih salata, hleba a la Glistoye i spororastuće livadske gibanice...

Cena bona: 100 din

 * Spaček je van Balkana (to jest, u normalnom svetu) poznatiji pod imenom Citroen 2CV. U pitanju je verovatno najpoznatiji model automobila francuske fabrike Sitroen. Prvi prototip spačeka datira još iz  1939, proizvodio se u kontinuitetu preko četiri decenije - sve do 1990 - a na istoj šasiji i sa spačekovim motorom Sitroen je tokom XX veka proizveo još nekoliko različitih modela - dijanu, mehari i ami. I danas ih, ali na žalost sve ređe, možete sresti i na našim (uništenim!) putevima...

NAZAD
 
  Ponedeljak, 29/04/2013, 20 : 00 - 05/05/2013
Izdaja - samostalna fotografska izložba, Miloš Gazdić

Kroz pojednostavljenu naraciju sačinjenu od univerzalnih vizuelnih arhetipa, Miloš zeli da se zapitamo o sopstvenim etičkim vrednostima i izborima koje pravimo u životu.

Lepota, posesivnost, dominacija, agresivnost, materijalizam, žudnja su neki od elementa koji se protežu kroz fotografije noseći poruku potrebe da se u nešto veruje i da se to nešto materijalizuje i stvori, poseduje kao deo sopstvenog ili globalnog identiteta.

Tu nema puno metafora i kompleksnosti jer je umetnički jezik prilično pojednostavljen. Nema vizualnog prezasićenja niti multipliciranosti estetskog kićenja, vec očiglednih simbolističkih elemenata koji su nam uveliko poznati. Deo današnjice i kolektivnog uma jeste identifikacija sebe kroz jaku vizuelnu poruku koju svi transmituju

A šta se dešava sa osnovnim ljudskim vrednostima i verovanjima?
Kod Miloša je moralni kontekst i osvrt na moralno posrnuće ono što vodi svaku fotografiju, a nas postavlja u položaj posmatrača vrlo očigledne naracije koja se odvija pred nama. Da li to u šta verujemo zaista primenjujemo na nas svakodnevni život i izbore koje pravimo jeste ideja vodilja ove izložbe.

Miloš Gazdić - rođen u Beogradu, 1974. godine. Živi i radi kao freelance fotograf u Istanbulu, Turska. Svoj prepoznatljiv pečat daje fogotgrafijama kako u komercijalnim, tako i u ličnim tj. umetničkim projektima.

Izložba je otvorena do 5. maja.

NAZAD