PROGRAM za datum :: 21/05/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 21/05/2013, 20 : 00
Gradska knjižnica i Krokodilova kuća za pisce

Gošća: Rumena Bužarovska (Makedonija)

Kulturni centar Grad predstavlja makedonsku autorku Rumenu Bužarovsku, koja je u maju gošća rezidencijalnog programa za pisce Festivala Krokodil.

Pored Rumene Bužarovske, u razgovoru će učestvovati Ana Pejović i Vladimir Arsenijević (Udruženje Krokodil), Ružica Marjanović i Marija Ramović (Grupa 484, Festival Na pola puta) i Tijana Spasić (KC Grad).

Rumena Bužarovska je rođena 1981. godine u Skoplju, Makedoniji. Ona je docentkinja američke književnosti na Filološkom fakultetu u Skoplju.
Do sada je objavila dve zbirke priča: "Žvrljotine" (Ili-ili, 2007) i "Osmica" (Blesok, 2010), kao i studiju humora u savremenoj američkoj i makedonskoj priči "O smešnom: teorije humora kroz prizmu priče" (Blesok, 2010). Bavi se i književnim prevodom sa engleskog na makedonski (J.M.Coetzee, Lewis Carroll, Truman Capote).

Stipendista je KulturKontakt, Beč (2006) i Internationales Haus der Autoren, Graz (2008). Učestvovala je na festivalu kratke priče Kikinda short 2009 i festivalu Na pola puta u Užicu 2013.

Pojedinačne priče su joj prevedene na nemački (Wespennestand, Ostragehege, Lichtungen) i srpski (Treći Trg, Beton). Izbor priča Rumene Bužarovske objavljen je u ediciji "Mala kutija" Grupe 484 pod nazivom "Ne plači, tata". Urednica izdanja je Ružica Marjanović, a prevoditeljka sa makedonskog Marija Ramović.

Čitanja su na makedonskom jeziku sa titlom.

U nastavku večeri, u bašti Kulturnog centra Grad nastupiće džez duet TaMarcord čiji su članovi Tamara Bijelić (vokal) i Marko Marić (gitara), ovog puta u pratnji Miloša Mamule (saksofon). Sastav izvodi džez standarde, kao i savremene džez kompozicije, sa ponekom pesmom zalutalom iz bluesa, soula ili popa.

NAZAD