PROGRAM za datum :: 30/05/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Četvrtak, 30/05/2013, 16 : 00
Novo Doba Festival

Novo Doba pruža prošireni pregled nezavisne scene, a program se sastoji od svakodnevnih izložbi, koncerata, video projekcija i radionica te time prezentuje spektar nesvrstanih autora, medija, stilova, tehnika, podžanrova, veština, lepih veština, kontrakultura, kultura i nekultura.

Program

16h Radionica

Dođite i zamaskirajte sebe i druge na radionici pravljenja maski koju vode naši prijatelji, Oficina Arara iz Portugalije!

20h Otvaranje izložbi

Oficina Arara / Buraco (PT)

Oficina Arara je umetničko-grafička laboratorija koju je 2010. godine osnovala grupa umetnika i dizajnera, kao i jedan inženjer mehanike. Opremljena je za rad u sito štampi, kao i u ostalim tehnikama štampe i poveza. Smeštena u stari hangar u slepoj ulici u Portu (Portugal), funkcioniše kao polje eksperimentalnog stapanja različitih umetničkih medija, čime čuva organsku plastičnost i vibraciju materije kroz ručno štampane postere, knjige, omote ploča i drugo. Stimulativna lucidnost magazina Buraco otvara nove prozore svojim stipovima i crtežima, moćno enigmatskim i mudrim, kao i svojim kompleksnim i aktuelnim tekstovima (eseji, poezija, fikcija, reportaže, šarade).

www.oficina-arara.org

Jean-Jacques Tachdjian / La Chienne (FR)

Jean-Jacques Tachjian (Žan-Žak Tašđan) je umetnik i izdavač iz Lila (Francuska). Jedan od pionira izdavaštva alternativnog stripa osamdesetih godina, istovremeno se bavio i crtanjem i grafičkim dizajnom, sa posebno bogatim opusom u tipografiji. Devedesetih je osnovao izdavačku kuću La Chienne sa kojom su imali prilike da sarađuju autori iz regije kao što su Igor Hofbauer i Aleksandar Zograf, u okviru manifestacije Lille3000. Svoj izdavački i umetnički rad će predstaviti izložbom.

http://nographie.org

http://paramour-pictures.com

22h Koncerti

Nema tog podruma predstavlja:

Nuno Marques Pinto (Portugal)
Kao glumac, pozorišni organizator, pesnik, performer i imaginarni član Patafizičkog koledža, preferira živu poeziju nad drugim vidovima ekspresije. Takođe je pripadnik raznih kolektiva koji radikalno kritikuju trenutno stanje društva. Stoga je alergičan na sisteme, doktrine i dogme. Kada alergije prorade, njegovi zubi i ruke počinju da rastu.

MSHR (SAD)
MSHR je psihički domen između Brenna-e Murphy i Birch Cooper-a koji poprima oblik ceremonijalnih elektronika, interaktivnih zvučnih/ svetlosnih/ zonskih instalacija, bio-tehničkog interfejs dizajna i kvazi-virtuelne realnosti.
www.mshr.info

Bajage (Srbija)
Iako su aktivni on sredine devedesetih kao prva autsajder odežda Žitišta, ovaj hadrkor mapetovski improvizatorski trio (Dve Bajage minus 1 plus 2) je tek na prošlogodišnjem festivalu Novo Doba imao svoj prvi, nemilosrdni javni nastup, zahvaljujući naporima NAUK.rs-a. Ove godine srpski skronk maestri će prezentovati retrospektivu duple kasete Dve Bajage koja tek što je izdata na Nema tog podruma, tako što neće odsvirati nijednu notu sa te kasete. Umesto toga, spelovaće Fetus sa slovom D od reči dada. 
www.myspace.com/dvebajage
https://soundcloud.com/djarmati-marjan

Projekcija
Saturnus (1971) i više
Ludo Mich (Belgija)
Ludo Mich je slikar, skulptor, holografer, muzičar, umetnik performansa i učesnik Fluksusa, najbolje poznat po svojoj seriji panseksualnih filmskih interpretacija grčke mitologije i svemirskih priča koje su nastale šezdesetihih i sedamdesetih godina. Između ostalog, Saturnus (1971), snimljen fish eye objektivom domaće radinosti, ostaje jedna od prekretnica belgijskog andergraund filma urezivanjem prizora čudnog trulećeg života u svemiru pravo u vašu lobanju.

DJ set
Nitkov [flexipunker] vrti i klati u 3/4 ritmu. Zaplešite valcer i tango u sablasnim rukama svoje prve ljubavi, uz melodije zlatne kao poljupci tog leta 1920... Sa moralnom kadencom u manirima.

Nema tog podruma je belgijsko-srpski audiofilski pogrom kaseta i vinila koga vode Ignace De Bruyn i Milja Radovanović. Iako se protivi bilo kakvoj
kategorizaciji, učinak ovog lejbela je fokusiran na čudake, autsajdere i neprilagođene umetnike, pošto su i oni sami semantički zarobljenici lažnih proroka kulturne hegemonije. Više objašnjenja o tome zašto se DIY ne piše DIE u ovom intervjuu:
http://halfreleases.wordpress.com/2013/04/01/basement-deep-high-enough/

Ovaj program je podržan od strane Francuskog instituta u Beogradu i Ambasade Portugala u Srbiji.

www.novodobafestival.net

www.facebook.com/NOVODOBAFESTIVAL

NAZAD