PROGRAM za datum :: 18/06/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 18/06/2013, 20 : 00
Gradska knjižnica

U pravcu novog kanona: Srpska ženska književnost i periodika s početka XX veka

U razgovoru učestvuju: Nataša Marković (Službeni Glasnik), Ana Kolarić i Jelena Milinković (projekat "Knjiženstvo") i Tijana Spasić (Kulturni centar Grad)

Poslednja "Gradska knjižnica" u ovoj sezoni posvećena je preispitivanju kanona srpske književnosti, odnosno upoznavanju sa zaboravljenim ili skrajnutim autorkama s početka XX veka, na koje su ponovo bacila svetlo izdanja Službenog glasnika: kolekcija "Sopstvena soba", u kojoj su do sad objavljene knjige Jelene Dimitrijević, Anđelije Lazarević, Milice Janković i Jele Spiridonović Savić, te studija "Kad sazremo kao kultura" poljske slavistkinje Magdalene Koh, u prevodu Jelene Jović.

Biće predstavljen i projekat Knjiženstvo koji vodi Biljana Dojčinović, profesorka na Odseku za Opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, i jedna od osnivačica Centra za ženske studije. Među saradnicama na ovom projektu su Ana Kolarić, koja je analizirala ženske časopise s početka 20. veka, i Jelena Milinković, koja piše doktorsku tezu o srpskim književnicama i ženskoj periodici iz istog perioda.

NAZAD