PROGRAM za datum :: 20/07/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Subota, 20/07/2013, 20 : 00 - 20/08/2013
Mats Staub - ARTIST IN RESIDENCE – INSPIRACIJA BEOGRAD

Posle četri uspešna gostovanja umetnika iz Švedske, Francuske, Austrije, Bosne i Hercegovine i Nemačke, artist in residence program Kulturnog centra Grad, pod nazivom Inspiracija Beograd, u saradnji sa festivalom CULTURESCAPES iz Bazela, ugostiće švajcarskog umetnika Matsa Stauba. Od 20. jula do 20. avgusta on će raditi na projektu “21” , a kroz brojne susrete i intervjue sa našim sugradjanima sakupljaće materijal koji se odnosi na trenutak kada su napunili 21 godinu. Mats ce bit iprvi u nizu svajcarskih umetnika koji ce boraviti u Beogradu pod okriljem festivala “CULTURESCAPES Balkans 2013”, koji se ove jeseni odrzava u vise gradova u Svajcarskoj http://www.culturescapes.ch.

Mats Staub je rođen 1972. godine u Bernu. Živi i radi u Bazelu i Cirihu, kao i mestima u kojima se odvijaju njegovi dugoročni projekti. Studirao je teatar, novinarstvo i religiju u Bernu, Frajburgu i Berlinu. Od 1996. do 2001. godine je radio kao novinar za različite publikacije, a u periodu od 2002. do 2004. godine kao dramski savetnik u Nojmarkt teatru u Cirihu. Od 2004. godine razvija sopstvene umetničke projekte na raskršću teatra i izložbe, novinarstva i nauke. – izvor: http://matsstaub.com

Mats Staub u projektu “21” sakuplja individualna sećanja različitih ljudi koja se odnose na momenat u kom su postali odrasli i napunili 21 godinu.  Radi se o periodu između 1938. i 2011. godine. Sve ove priče su o 21. godini života, prikazuju zajednička iskustva celih generacija, ali su često pune posebnih situacija i iskustava koji nas, bez obzira na to koliko zapravo imamo godina, pretvaraju u odrasle ljude i neočekivano nas primoravaju da odrastemo. “21” predstavlja portrete naratora kao slušalaca u formi video instalacije. Naratori su snimani dok slušaju snimak sopstvenih sećanja po prvi put. – izvor: http://matsstaub.com

Kulturni Front i Kulturni centar Grad su u junu 2012. godine pokrenuli svoj program gostovanja umetnika (Artist in Residence ) pod nazivom „INSPIRACIJA BEOGRAD“ (INSPIRATION BELGRADE) koji je ujedno postao prvi takav program iz Srbije u Resartist, svetskoj mreži AiR programa. Do sada je četvoro umetnika gostovalo u okviru ovog projekta: Jakob Dalgren, umetnik iz Švedske, Jozef Klajndinst, austrijski pisac, nemački kamerman i reditelj, Niklas Rid Midlton, i multimedijalna umetnica iz Francuske, Marianne Maric.

Program je otvoren za goste umetnike čija se profesionalna interesovanja kreću u oblastima: likovna umetnost, primenjena umetnost, dizajn, fotografija, književnost, novinarstvo, istorija umetnosti, sociologija, muzika i kulinarstvo. Boravak u okviru programa „INSPIRACIJA BEOGRAD“može biti od 2 do 8 nedelja.

Nadamo se da će kroz ovaj višegodišnji program umetnici biti inspirisani i da će se neke od beogradskih čari kao inspiracija naći u budućim projektima gostujućih umetnika.

Program „INSPIRACIJA BEOGRAD“ je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, Grada Beograda a dolazak Matsa Stauba podrzala je fondacija Culturescapes koja je glavni organizator istoimenog festivala.

Festival CULTURESCAPES se svake godine fokusira na odredjeni grad/drzavu/region i funkcionise kao platform za razmenu u mnogim oblastima umetnosti ukljucujuci muziku, pozoriste, ples, knjizevnost, film, vizuelnu umetnost i akademsku razmenu.Tokom 3 meseca, od oktobra do decembra 2013. Focus festival ce biti Balkan, ukljucujuci zemlje bivse Jugoslavije i Albaniju.

Rad Matsa Stauba možete pratiti ovde: http://matsstaub.com/eng/

NAZAD