PROGRAM za datum :: 28/08/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 28/08/2013, 20 : 00
Akustična bašta - MARIĆ & MAMULA - jazz duo

Kulturni centar GRAD, pokrenuo je seriju akustičnih koncerata u GRADSKOJ BAŠTI.

Svake srede pod vedrim nebom imaćemo priliku da upoznamo mnogobrojne renomirane i nove muzičare sa naše scene.

U sredu 28. avgusta očekuje nas ovogodišnji oformljen duo, Marko Marić (gitara) i Miloš Mamula (saksofon) koji izvodi jazz standarde.

Ulaz slobodan!

NAZAD
 
  Sreda, 28/08/2013, 9 : 30
Teritorijalne i nadnacionalne mreže kao nove osnove društvenih veza

Viaggiare i Balcani (Putovati Balkanom) i Slow Food International sa zadovoljstvom Vas pozivaju na konferenciju “Teritorijalne i nadnacionalne mreže kao nove osnove društvenih veza” koja će se održati 28. avgusta u 9:30 u Evropskom centru za kulturu i debatu Grad. Inicijativa je sastavni deo “Krstarenja ukusima Dunava u Srbiji”, petodnevnog krstarenja Dunavom sa 40 turista iz Italije: putovanja koje će za njih predstaviti izvanredan biodiverzitet srednjeg toka Dunava, jačajući svest o prehrambenom suverentitetu, pre svega zahvaljujući brojnim kontaktima sa Terra Madre zajednicama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, i Bugarske, povezujući hranu, tradiciju i lokalni identitet.

Tokom ove konferencije diskutovaće se o konceptu “mreže” kao analitičkog alata za prevazilaženje krize Nacionalne-države i institucija koje je predstavljaju, jačajući u isto vreme modele saradnje “od dna do vrha” sa ciljem da se postavi nova baza za zajednička dobra i društvenu solidarnost.

Program konferencije

09.30h Pozdravni govor Dejana Ubovića, direktora Evropskog centra za kulturu i debatu Grad

09.45h-11.00h Panel 1: “Od evropske strategije za dunavsku makroregiju do italijanskih regionalnih zakona o kratkim lancima snabdevanja: pravac prevazilaženja nacionalne države?”

Predavači:

• Jovan Teokarević (Fakultet političkih nauka, Univerzitet u Beogradu)

• Michele Nardelli (Savetnik u Autonomnoj Provinciji Trento, osnivač elektronskog medija i centra za istraživanja Osservatorio Balcani e Caucaso)

• Sergio Valentini (Predsednik Slow Food Trentino Alto Adige / Sud Tirolo)

11.00h – 11.30h Pauza za kafu

11.30h – 12.45h Panel 2: “Mreža Terra Madre Balkan: za novi sporazum imeđu proizvođača i potrošača”

Predavači:

• Dragana Veljović (Predsednica Presidiuma Slow Food “Rakija iz Rakije”, Srbija)

• Jasmina Sahović (Predsednica Presidiuma Slow Food “Slatko od šljive požegača”, Bosna i Hercegovina)

• Tsonka Dimitrova (Predsednica Presidiuma Slow Food “Zeleni sir Tcherni Vit”, Bugarska)

12:45h-13.00h Zaključak

“Krstarenja ukusima Dunava u Srbiji” je projekat asocijacije Viaggiare i Balcani (www.viaggiareibalcani.it) u saradnji sa Slow Food International (www.slowfood.com), koji za cilj ima razvoj enogastronomskog blaga i lokalne kulture uopšte duž srednjeg i donjeg toka Dunava, dajući doprinos na ovaj način da reka dobije evropski identitet i promovišući ovu destinaciju za odgovorni i održivi turizam.

NAZAD