PROGRAM za datum :: 10/09/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 10/09/2013, 18 : 00
These shoes are made for walking / vol.2 – predavanje: Jan Jansen i Lisa Goudsmit

U okviru izložbe predstavićemo i nedavno objavljenu knjigu Jan Jansen’s shoe novinarke i istoričarke mode Lise Goudsmit. Lisa će, u okviru predavanja, predstaviti svoj novinarski rad kao i projekte na kojima radi a koji u fokusu uvek imaju obuću ili nakit.

Jan Jansen (r. 1941) je holandski dizajner obuće koji već skoro pedeset godina privlači pažnju modnih zaljubljenika svojim baroknim ekperimentalnim kreacijama. Međunarodnu slavu stekao je još 1973 godine sada već svetski poznatim modelom sandale od bambusa. Jan Jansen još uvek kreira i proizvodi kolekcije obuće. Dobitnik je velikog broja priznanja za svoj rad među kojima su i Kho Liang Ie Prize (1985), Grand Seigneur (1996), BKVB Oeuvre Prize (2002) i Max Heijmans Ring (2006).

Lisa Goudsmit je novinarka, istoričarka dizajna i koncept programer u oblasti dizajna. Živi i radi u Holandiji. U fokusu njenog interesovanja su obuća i nakit. 2010. godine je diplomirala modni menadžment na Amsterdam Fashion Institute a 2012 magistrirala na Vrije Universiteit. Nedavno je objavila knjigu Jan Jansen’s shoe gde proučava fenomen njegove čuvene kreacije , sandale od bambusa, koja je vremenom dobila status modne ikone. Takođe se osvrće i na druge njegove modele a posebno na njihov uticaj na radove drugih svetski poznatih dizajnera. Knjiga Jan Jansen’s shoe je predstavljena nedavno u Rijksmuzeju u Amsterdamu. https://vimeo.com/70925580

Projekat je podržan od strane Ambasade Holandije u Srbiji.

NAZAD