PROGRAM za datum :: 07/10/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 07/10/2013, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak – CULTURESCAPES BALKAN 2013

Povodom otvaranja festival CULTURESCAPES BALKAN 2013 u Švajcarskoj (19.10- 13.12.2013.), za vas kuvaju predstavnici švajcarske ambasade u Beogradu. Glavni specijalitet koji će se naći na meniju je popularno nacionalno jelo “raklet”, tradicionalno spremljeno od izvrsnog topljenog sira.

Festival CULTURESCAPES se svake godine fokusira na određeni grad/državu/region i funkcioniše kao platform za razmenu u mnogim oblastima umetnosti uključujuci muziku, pozorište, ples, književnost, film, vizuelnu umetnost.Tokom 3 meseca, od oktobra do decembra 2013. Focus festival će biti Balkan, a u njemu će se predstaviti mnogobrojni umetnici iz svih zemalja bivse Jugoslavije i Albanije.

Kao dodatni program festivala, u Beogradu će od oktobra u okviru sezone SWISS CULTURESCAPES nastupiti švajcarski umetnici. Među njima su čuveni Nik Bärtschsabendom Ronin (Beogradski Džez Festival), Martin Shick (Festival Kondenz 2013), kao inovativnimuzičari u okviru Švajcarskih dana muzike (http://ringring.rs/en/uncategorized/swiss-music-days/).

Dođite da osetite čari švajcarske kuhinje i da saznate vise o oktobarskim dešavanjima u okviru SWISS CULTURESCAPES sezone u Beogradu!

Višeinformacija o festivalu na
http://www.culturescapes.ch

NAZAD
 
  Ponedeljak, 07/10/2013, 20 : 00 - 09/10/2013
BRIC A BRAC / Johanna Brag - Oktobarska Moda za poneti - Švedska u fokusu

Kulturni centar Grad u novoj sezoni organizuje niz gostovanja dizajnera i umetnika iz drugih zemalja čija je kreativnost u kombinaciji sa preduzetništvom rezultirala sjajnim projektima, novim brendovima i sopstvenim uspešnim biznisom.

Posle izuzetno zanimljivog gostovanja čuvenog Jana Janasena u okviru izložbe cipela u Velikoj galeriji Kc Grada, ovog meseca dovodimo nekoliko modnih kuća iz Švedske. U saradnji sa Švedskim Institutom i Ambasadom Švedske u Beogradu predstavljamo program u cijem fokusu je modni dizajn sa akcentom na savremeni način komunikacije i modno preduzetništvo.

Program se sastoji od izložbe, predavanja i radionica a okupiće dizajnere i umetnike iz Švedske i Srbije..

Prvi deo programa odnosi se na izložbu modne kuće Bric a Brac i tekstilne dizajnerke Johanne Brag. Izložba se otvara 7. oktobra u 20h a traje do 9. oktobra.

Bric a Brac je modni brend iz Stockholma koji već dvadeset godina uspešno vode Christina Wingås i Malin I Engblom. Predstaviće nam svoje kolekcije kao i nedavno objavljenu knjigu o svom uspešnom dugogodišnjem radu. Bric a Brac imaju studio / radnju u Stockholmu ali i veliku mrežu prodajnih mesta širom sveta.

Johanna Brag je mlada dizajnerka tekstila sa iskustvom kreiranja veza, čipke, štampanih detalja za kreatore visoke mode u Parizu. Nedavno je pokrenula sopstvenu dizajn grupu Scandinavian Young new Design.

Bric a Brac i Johanna Brag odrzace predavanje (utorak 8. oktobar u 12h) i radionice sa domaćim umetnicima i dizajnerima.

Učesnici Bric a Brac radionice neće biti samo modni dizajneri već umetnici u širem smislu  koji će svojim intervencijama na jednostavnim Bric a Brac tunikama kreirati nove odevne predmete. Cilj ove radionice je susret Bric a Brac tima i domaćih umetnika. To će biti susret kreativnosti ali i kulture Stokholma i Beograda. Kako beogradski umetnici mogu da obogate ili  promene jedan odevni predmet i daju mu svoj licni pečat, videćemo kroz dvodnevnu radionicu koju će održati kreativni tim Bric a Brac na celu sa glavnim dizajnerima studija Christinom Wingås i Malin I Engblom.

Johanna Brag će voditi radionicu tekstilnog dizajna. Eksperimentisaće se sa repeticijom i ritmom u kreiranju motiva. Koristeći jednostavne forme učesnici radionice će praviti svoje printove na papiru i tekstilu. Učesnici radionice će biti umetnici, graficki dizajneri i svi oni koji žele da eksperimentišu sa bojom, crtežom,  formom i svoje ideje pretoče u primenjenu umetnost.

Rezultati radionica biće predstavljeni domaćoj publici 9. oktobra u 19h u Velikoj galeriji Kc Grada. Najbolja rešenja sa Bric a Brac radionice naći će se u njihovoj radnji u Stokholmu u prodaji.

Program

7. 10

20h, Velika galerija
Otvaranje izložbe: Bric a Brac and Johanna Bragg

8. 10

12h, Velika galerija
Predavanja - Bric a Brac, Johanna Brag
13h, radionice

9. 10

12h, radionice
19h, prezentacija rezultata radionica

Projekat se realizuje u saradnji sa Švedskom ambasadom u Beogradu, Švedskim Institutom i Swedish Fashion Council/om.

NAZAD