PROGRAM za datum :: 22/10/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 22/10/2013, 20 : 00
Gradska knjižnica - Liljana Dirjan (Makedonija)

Gošća: Liljana Dirjan (Makedonija)
Moderatorka: Tijana Spasić

„Uzmi nešto za uspomenu iz babine kuće“, rekla mi je jedna od strina. Provrzmala sam se tih nekoliko sati poslije pogreba kroz sve sobe. Sjela sam čak i na njen krevet. Još uvijek je mirisao na domaći sapun. I na hljeb. Čak sam rukom pomilovala njen prazni jastuk.

U dvorištu, odmah do velike drvene kapije vidjela sam kaktus u saksiji. Uzela sam ga. U jednu ruku putnu torbu, u drugu njega. Ušla sam u autobus. Držala sam ga sve vrijeme u krilu. Do Beograda je bilo nekih 70 kilometara. Do noćnog voza za Skoplje imala sam desetak časova čekanja. Torbu sam ostavila u garderobi. Kaktus nisu htjeli da prime. I tako sam s njim ušla u tramvaj. U Knez Mihailovoj sam razgledala knjige po knjižarama, a on me s vremena na vrijeme bockao listovima. Putovao je sa mnom skoro čitav dan. I cijelu noć. U vozu sam saksiju stavila na pomoćni stočić. Putnik nasuprot meni je na drugom stočiću rasprostro novine u kojima je bilo pečeno pile, i dok je jeo pitao me je, gdje sam to bila kad toliko brižljivo nosim ovu “hrpu bodlji”. Ne sjećam se da li sam mu nešto odgovorila.

Moja baba, te prve noći spavala je u zemlji. Na kraju sela.
(Liljana Dirjan: „Kaktus“)

Makedonska pesnikinja, autorka kratkih priča i urednica Liljana Dirjan boraviće u Beogradu povodom Sajma knjiga, a mi koristimo priliku da vam - dan pre njenog učešća u tribinskom programu Sajmu knjiga - ovu izuzetno zanimljivu autorku predstavimo i u okviru književnog programa Kulturnog centra Grad.

Otvoreni kulturni forum iz Cetinja (OKF) objavio je 2009. prevod zbirke "Privatni svjetovi", a odabrane pesme i kratka proza iz ove knjige našli su se i u poznatoj ediciji "Mala kutija" Grupe 484, preko koje su stigli i do srednjoškolaca širom Srbije. Učenica I razreda gimnazije Marija Jeremić dobila je zadatak da sastavi blurb za zadnju koricu, i evo njenih preporuka zašto čitati ove pesme:

- Jer približe osećanje jednostavnog zadovoljstva (griz sočnog voća, miris trave, zelena svila vetra...), a onda i same izazovu takvo osećanje lakoće.

- Jer ove pesme svakodnevici daju ritualan karakter, iznova slaveći ljubav, prirodu, dodir, približavanje.

- Jer intima nije bauk.  

Liljana Dirjan živi i radi u Skoplju. Urednica je u časopisu Sarajevske sveske i jedna od osnivača Nezavisnih pisaca Makedonije. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Skoplju, na grupi za jugoslovensku književnost i makedonski jezik, i bila na studijskom boravku u Parizu, kao stipendistkinja Franucuske vlade i jermenske Fondacije Gubelkijan. Objavila je knjige poezije i kratke proze: Prirodna pojava (1980), Živa mera (1985), Pelin polje (1989), Teška svila (1997) i Privatni svetovi (2007), kao i zbirku kolumni i putopisa Sađ na snjegu (2007). Prevodi: Champ d’abisinthe (Pariz, 1996), Cocoons (SAD, 1999), Tiger Im Diagram (Berlin, 2000), Schwere Seide (Berlin, 2000).

Pesme Liljane Dirjan u prevodu na srpski čitaće pesnik i prevodilac Duško Novaković.

NAZAD
 
  Utorak, 22/10/2013, 22 : 00
Just Friends and Lovers + Robotra

Nakon Hrvatske i Bosne, u beogradski KC Grad, 22. oktobra stižu austrijski bendovi Just Friends and Lovers (http://fettkakao.bandcamp.com/album/what-colour) i Robotra (https://soundcloud.com/robotra), koji će označiti jesenji povratak melodičnim ali istovremeno i bučnim zvucima gitare i basa. ‘’The best of the Gratz underground’’- bendovi Robotra i Just Friends and Lovers će se potruditi da svojim zaraznim melodijama razmrdaju dosadni utorak.

Just Friends and Lovers je trojac koji čine tri gengsta devojke- Veronika Adamski, Magdalena Gasser i Lina Gärtner. Njihov zvuk karakterišu sanjive pop melodije sa elementima panka, elektronike, pa čak i hip-hopa. Robotru, tročlani lo-fi bend, čine Thomas Hammer, Thomas Baumi i Juli Haberlik. Svoje ugodne melodije kriju iza hrpe distorzije i fuzz efekta. Oba benda izdaju za kuću Fettkakao (http://www.fettkakao.com/) iz Beča koja se pored muzike bavi i promocijom vizuelne umetnosti.

Podrška gostima biće beogradski DJ duo Del Bombers (http://www.mixcloud.com/L0s_B0mber0s/) koji će vas razigrati indie/surf/beachwave/tropical muzičkim miksom.

Koncert označava početak rada net label-a WITHOUTAHOE (https://www.facebook.com/Withoutahoe) koji će se potruditi da u narednom periodu začini beogradsku alternativnu muzičku scenu.  Koncert je zakazan za 22h, a karte se mogu kupiti u KC Grad-u po ceni od 200 dinara.

NAZAD