PROGRAM za datum :: 26/11/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 26/11/2013, 20 : 00
Gradska knjižnica - Veče epske fantastike sa Minom D. Todorović

Učestvuju: Mina D. Todorović, Tijana Tropin i Tijana Spasić

U novembarskoj "Gradskoj knjižnici" osvrnućemo se na kvalitetnu epsku fantastiku u Srbiji, i to sa pojedinim specifičnostima vezanim za ovo područje. Mina D. Todorović je u svom zapaženom prvencu "Vir svetova" (Čigoja, 2003) pokazala kako tolkinovska fantastika dobija nove tonove kad se ukrsti sa elementima humora, svešću o životnoj sredini i uticajima slovenske mitologije, a u novom romanu "Gamiž" (Everest media, 2012) autorka odlazi u pravcu nešto mračnije poetike i složenijih tema.

Tradicija čitanja tzv. dečije književnosti potvrđuje kako dobro napisana knjiga za decu neizostavno predstavlja i privlačno štivo za odrasle. "Vir svetova" Mine D. Todorović odlikuje se, pre svega, tananim i duhovitim osećajem za ekologiju pravih osećanja, uz sasvim aktuelan ironičan, preispitivački odnos prema tradicionalnim predstavama o "ljubavi" i "emocijama". (Tatjana Rosić)

Gamiž je predstavnik fantastičnih bića rabragrafaja: oni su gnusna, ali pametna i snažna stvorenja koja se za druga inteligentna bića vezuju polutelepatskom vezom. Njihova najupečatljivija karakteristika je to što svaki mladunac između treće i četvrte godine mora ubiti svoju majku, ili ona njega. Mina Todorović zaplet gradi na tome što Gamiž kao mladunče uspostavlja takvu vezu sa malom čarobnicom Mikuš, i kako bi je spasili, njeni prijatelji prinuđeni su da mu pomognu da savlada majku. Radi toga polaze na putovanje tokom koga Gamiž uspostavlja sličnu vezu i sa ostalim članovima družine, ali istovremeno postepeno počinje da prihvata osnove njihovog etičkog sistema, tako da postaje jasno da razrešenje neće biti jednostavno. Ovaj tok priče, koji povremeno podseća na horor štivo, može se, međutim, čitati i kao moćna i vrlo subverzivna metafora materinstva ili, šire gledano, roditeljstva. (Tijana Tropin)

NAZAD