PROGRAM za datum :: 29/11/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Petak, 29/11/2013, 20 : 00
Promocija knjige JUGOSLAVIJA MOJA DEŽELA Gorana Vojnovića

RENDE predstavlja

Promocija knjige JUGOSLAVIJA MOJA DEŽELA Gorana Vojnovića

29.novembra 2013. u 20h KC Grad, Braće Krsmanovića 4

Program vodi Tijana Spasić

Tridesetogodišnji Vladan Borojević, dete iz mešovitog srpsko-slovenačkog braka, istraživanjem preko interneta, saznaje da je njegov otac, oficir bivše Jugoslovenske narodne armije, Nedeljko Borojević, živ, da nije mrtav kao što mu je pre sedamnaest godina rekla majka, već da je u bekstvu, optužen za ratni zločin zbog masakra nedužnih civila u jednom slavonskom selu, na početku rata u bivšoj Jugoslaviji.
Neočekivano otkriće porodične tajne vraća ga u 1991. godinu, kada je prvi put čuo za reč prekomanda, kojom se završilo njegovo idilično detinjstvo u Puli, posle čega su usledili boravak sa majkom u beogradskom hotelu Bristol (prvoj stanici izbeglih oficira JNA),  život kod očeve rodbine u Novom Sadu i, konačno, preseljenje u Sloveniju, zemlju njegove majke.
Saznanje o živom ocu pokreće ga na putovanje kroz prostore bivše Jugoslavije, u potragu za ocem, tokom koje saznaje istinu o raspadu svoje porodice, istinu o tome kako se i zašto srušio svet u kome je nekada živeo i, konačno, dospeva do istine o samom sebi u pokušaju da ponovo izgradi sopstveni identitet.
Prepoznatljivim stilom, oštrim i živim jezikom, veštim i spretnim pripovedanjem Vojnović demitologizuje Balkan i Jugoslaviju i omogućava novim generacijama jedan širi i neposredniji pogled na ono što se dešavalo u ratovima devedesetih godina prošlog veka na ovim prostorima.

Jugoslavija moja dežela, postavlja pitanje smisla svih ratova, pitanje zla, pitanje krivice, pitanje odnosa očeva i sinova, kao i pitanje da li se zločin može opravdati i da li deca treba da plaćaju grehe svojih roditelja.
Rat je bio rat, to je bila druga planeta. Niko to ne može da razume. Ili si bio tamo, ili te nije bilo. Drugo nema veze. Ako si bio tamo, onda ti je sve jasno i ne pitaš ništa. A ako nisi bio, nemaš pravo da pitaš ništa.

 

NAZAD
 
  Petak, 29/11/2013, 23 : 00
NAJNTIZ

Nakon dve jako uspešne žurke, sa zadovoljstvom vas pozivamo na naš sledeći NAJNTIZ događaj koji ce se odrzati 29. novembra 2013. Oni koji su se sa nama družili, znaju kakva ih zabava očekuje, a za sve one koji nisu bili tu, malo uputstva nije na odmet!

Muziku biraju Pavle Veljkovič i Duško Milojević

Najntiz Najts su večeri koje su posvećene alternativnoj muzici koja je našla svoje utočište u poslednjoj dekadi XX veka. Žurke, gde ćemo se prisetiti svih onih pesama koje smo nekada slušali na kasetofonima i gramofonima, a zahvaljujući kojima smo pronašli izlaz iz surovog mraka 90' godina. Spremite se, jer ćemo se 29. novembra u KC GRADu vratiti u prošlost, u vremenski prostor 90' godina, gde je energija i atmosfera na žurkama bila neponovljiva, a sve zahvaljujući remek delima muzičke industrije tog perioda.

Karte: 250 rsd

https://www.facebook.com/pages/Najntiz/414087935338670

NAZAD