PROGRAM za datum :: 04/12/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 04/12/2013, 18 : 00
UNDERГРАД - Izložba fotografija

Organizacije “Centar za urbani razvoj”, “Multikultivator” i “Urbex” imaju čast da vas pozovu na otvaranje izložbe fotografija UNDERГРАД, autora Vladimira Martinovića u sredu 4. decembra u 18h u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD, Braće Krsmanović br. 4. Ova izložba je nastala u susretu industrijske arheologije i urbanog istraživanja sa gerilskom fotografijom – i sa velikim entuzijazmom, a u procesu istraživanja i evidentiranja podzemnih objekata na teritioriji grada Beograda u okviru projekta UNDERГРАД.

Puzanje kroz lagume i provlačenje između trošnih zidova napuštenih postrojenja prožeti su ne samo strašću i opasnošću, već i potragom za smislom među tragovima proteklog vremena, zaljubljeničkom željom da se sačuvaju vizuelni zapisi o objektima koji možda vrlo uskoro više neće fizički postojati i tako pruži mali doprinos u borbi protiv prolaznosti.

Veliki deo nasleđa bogate i burne istorije Beograda je skriven: nalazi se ispod zemlje gde tiho trune ili rđa iza ograde ili ispod nekog od mostova. Ipak, nudi divne prizore oku koje ume da ih vidi. Bez menjanja zatečenog stanja, bez nanošenja štete – isto tako bez budžeta, bez korišćenja skupe rasvete i uz najosnovniju obradu slike – medij fotografije otkriva sablasnu lepotu ovih mesta i njihov jedinstven kvalitet.

Beleženje napuštenih a neretko i sasvim zapuštenih lokacija koje imaju često divnu, zapanjujuću istoriju, urađeno sa željom da se ovi vredni i potencijalno atraktivni prostori zaštite i iskoriste stavljanjem na raspolaganje kreativnim ljudima i organizacijama.

Centar za urbani razvoj i Multikultivator pokrenuli su 2011. godine projekat UNDERГРАД sa ciljem da evidentiraju, istraže, dokumentuju i predstave podzemne objekate koji se nalaze na teritoriji grada Beograda. Tokom sprovođenja projekta ispituje se pouzdanost arhivske i bibliografske građe, vrši se dokumentovanje lokacija, premeri površine i stanje očuvanosti pojedinih objekata. U toku je izrada skica i planova, kao i snimanje foto i video dokumentacije.

Projekаt UNDERГРАД prvi put sistemаtski pristupа аnаlizi objekаtа ispod Beogrаdа, koji postoje, аli nisu u funkciji kulturnih i turističkih sаdržаjа grаdа iаko tаj stаtus zаslužuju a realizuje se uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i GO Savski venac i Rakovica.

NAZAD