PROGRAM za datum :: 07/12/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Subota, 07/12/2013, 13 : 00
BeFem Festival 2013.- prvi dan

Vraćajući se u 2009. godinu kada smo počele da pravimo skicu i organizujemo feministički festival u Beogradu, naša najveća motivacija je bila da napravimo događaj koji ćemo i same želeti da posećujemo – duhovit, uzbudljiv, progresivan i kreativan prostor u kojem ćemo govoriti o feminizmima. I tada smo to želele, i danas nam je važno da BeFem predstavlja otvoren prostor u kojem se osećaju pozvanim i dobrodošlim sve/i one/i koji žele da razgovaraju i da tako daju svoj doprinos feminističkoj misli i akciji. Verujemo da feminizam podrazumeva spremnost da se sve što smo do sada učile/i «kako bi trebalo da bude» može menjati i zahvalne smo svima vama koje/i ste nam svojim učešćem prethodnih godina na Befem festivalima učinile/i da ovo naše uverenje postane feministička stvarnost koju živimo.

Nadamo se da ćete voleti i ovogodišnje izdanje BeFema. Kao i uvek, teško je u nekoliko reči sažeti ceo program, ali hajde da kažemo da se kreće od razgovara o klitorisu, medijskoj proizvodnji i reprezentaciji roda, strategijama protov rasizma i različitih oblika normativnosti do queer salse i queer čitanja turbo folka. BeFem je kao i uvek, eklektičan, političan, kritički orijentisan i zabavan u isto vreme.

Dođite, pridružite nam se i menjajte svet sa nama!

SUBOTA 7. decembar

13.00
Otvaranje 5.og BeFem festivala

13.30-15.30
Pričajmo o (klitoralnom) seksu!
Kako funkcioniše telo i kako možemo da uživamo u njemu? Tokom ove kombinacije predavanja i radionice imaćete priliku da naučite sve o klitorisu i o tome kako da uživate u klitoralnom seksu – same sa sobom ili sa drugima.
Vodi: Sandra Dahlén

14.00-14.45
Sopstvena soba za lezbejke
Prezentacija projekta Ja sam svaka lezbejka i separatističkih ideja.
Vodi: Sofia Hultin

15.00-16.00
Zajedničko roditeljsko odsustvovanje sa posla, ekonomija i rodna ravnopravnost.

Kako je jaz između plata koje zarađuju muškarci i žene (gender pay gap) povezan sa pitanjem odsustva sa posla zbog roditeljskih obaveza? Shadé Jalali, istraživačica pri Arena Idea think tank-u i ekspertkinja po pitanju ravnopravnosti, pričaće o Švedskom zakonu koji reguliše odsustvo sa posla zbog roditeljskih obaveza, i uništiće neke stereotipe o “rodno ravnopravnoj Švedskoj“. Diskutovaćemo o tome kakav efekat zajedničko odsustvo može da proizvede u odnosu na rodnu ravnopravnost na tržištu rada, kao i o tome kakva je situacija u Srbiji.

15.45-17.30
‘Turbo folk’ kao (emancipatorska) društvenapraksa

O muzičkom, socijalnom i kulturnom fenomenu turbo folka mnogo se toga reklo. Ipak, u dosadašnjim pristupima nekoliko pitanja je ostalo po strani. Pre svega, da li se uopšte može govoriti o TFili “TF kulturi” kao o društvenoj formaciji (ili se pakradi o svojevrsnom diskurzivnom jemstvu, ideološkoj kopči preko koje se situiramo kao subjekti)? Kakva je bila recepcija i uticaj TF u širem, post-jugoslovenskom prostoru i iskustvu tokom 90-ih, a kakva je danas? I nakraju, da li TF kaopopularna forma svakodnevice, kojoj danas svedočimo, zbilja ostvaruje širi učinak emancipacije, na koji način i za koga? O feminizmui turbo folku, kao i mogućim kvir čitanjima turbo folka govore Olga Dimitrijević i Dušan Maljković.
Moderatorke: Tanja Marković, Iva Nenić

16.00-17.00
Žene u dokumentarnim filmovima
Zašto su žene slabo zastupljene u medijima, šta su (još) ženske teme, dokumentarne emisije i medijski prilozi u cilju podrške i osnaživanja, šta prethodi snimanju. U prvom delu će biti prikazani delovi iz nekoliko dokumentarnih emisija Sandre Mandić Ja, žena sa sela, Muškarčine i muškarače, Ženski dijalozi, Žene u vojsci, a nakon toga sledir azgovor sa autorkom.
Razgovor vodi Katarina Lončarević.

17.00-18.00
Girls behind Ljubljana Pride
Razgovaraćemo o procesu organizacije Ljubljana Prajda, kao i o problemima sa kojim su se suočavale organizatorke. Šta spaja Ljubljana Prajd i aktivizam? Koje su to bile sporne tačke između nekih grupa aktivista/kinja i Ljubljana Prajda? Predavanje će pratiti foto i video materijal.
Diskusiju vode: Nina Hudej, predsednica Ljubljana Prajda i Simona Jerala.

17.45-19.45
Probajte QueerSalsu!
Svi/e su dobrodošli/e i svi/e ćete dobiti priliku da plešete jedni/e sa drugima (nije neophodno da dovedete partnerku za ples)! Takođe će i svi/e imati priliku da vode kao i da prate!
Vode: Peter i Marcus iz Štokholma

18.00-19.00
O prijateljstvu, feminizmu, umetnosti i svakodnevici – prezentacija / diskusija sa h.arta grupom
Baveći se pitanjima javnog prostora, zajedničkog prostora, edukacije, urbanog baštovanstva, kolektiviteta i prijateljstva kao različitih modela feminizma želimo da zajedno razmotrimo odnos između mogućnosti i ograničenja vezanih za političku umetnost i kompleksnosti neuredne, nejasne, banalne svakodnevice.
h.arta sa Ivanom Smiljanić

19.30
Otvaranje izložbe Bojane Minović

20.00-21.30
Emisija uživo: Moa Svan i gošće
Mesta za ovu emisiju su bila rasprodata u Štokholmu i Malmeu, a sada imamo priliku da je gledamo u Beogradu! Moa Svan i gošće je lajv talk show emisija kreirana daleko od bilo kakvih uticaja mejnstrima, pravila i neophodnosti.
Voditeljka: Moa Svan, poznata voditeljka Švedske TV i radija.
Živa svirka: Gunilla Baby

22.00-02.00Confessions on a Dance Floor
Shake It Up, it’s time for queer salsa
Peter & Marcus će nam svima pokazati kako da vrckamo bokovima tokom energične i inspirativne QueerMarenge! Žurka je počela i svi mogu da se pridruže!

23.00
*Wanda & Nova deViator: Pacification* performans sastoji se od direktne elektronske braindance muzike sa pank stavom i povremenim izletima u triphop – a sve to putem jezika elektronskog ritma, obrazaca metalik melodije koji se ponavljaju, nasilnog fanka i brižno spojenih dinamikama neizvesnosti, maksimuma i minimalizma.

00.00
DJ collective Female’s’Cream iz Ljubljane
Proverite kakav “tehno zvuk za svakistruk” proizvodi čuvena feministička muzička zadruga!

SVE VREME NA BEFEM-U

Izložba Bojane Minović
Fotografije Bojane Minović su apologetika lokalnog.Domaći život, svakodnevica, poznati ljudi i predeli su ključne tačke njenog doživljaja sveta okolo.Njena najveća inspiracija, pored brdskih seoskih ambijenata, domaćih životinja i elemenata iz prirode su seoske žene i Romkinje. Upravo njihv oli da predstavi onako kako ih vidi, neodvojive od života, od jednostavnosti svakodnevnog, iz liričnosti okruženja koje su baš te žene obeležile svojim prisustvom.
Živa empatija i doza humora obeležavaju većinu Bojaninih fotografija.

Izložba Sunkoplet
Sunkoplet Vedrane Sunko. Najčešće ga se smatra ogrlicom, no ne voli kad ga se ograničava tako prizemnim razmišljanjem. Misija im je nadići sve rodne, spolne, rasne i dobne podjele i upravo zato ih rado nose baš svi. Sunkopletima se, kao primjerom pozitivne prakse, žele ohrabriti žene da ostanu vjerne sebi i svojoj intuiciji, te da se usude kročiti poduzetničkim puteljcima, stazicama, ako ne eć i cestama.

Silent disco corner
Grupa Femix predstavlja svoje muzičke kompilacije Femikseta, koje promovišu domaće ženske bendove i kompozitorke.

Book corner
Malo ste umorne od razgovora, pažljivog slušanja, plesanja. Odmorite se u Befem čitalačkom salonu, gde vas čeka feministička literatura. Donesite knjige koje ste već pročitale i uzmite neke nove naslove.

Photo corner
Slikajte se u This is what a feminist looks likeuglu!

BeFem Café
Café/Bar u KC Gradu je otvorenod 12.00 svakog dana.

Twitter
Pratite sve što se dešava u svakom trenutku na BeFem festivalu via hashtag #BeFem

NAZAD