PROGRAM za datum :: 08/12/2013 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 08/12/2013, 11 : 30
BeFem Festival 2013.- drugi dan

Vraćajući se u 2009. godinu kada smo počele da pravimo skicu i organizujemo feministički festival u Beogradu, naša najveća motivacija je bila da napravimo događaj koji ćemo i same želeti da posećujemo – duhovit, uzbudljiv, progresivan i kreativan prostor u kojem ćemo govoriti o feminizmima. I tada smo to želele, i danas nam je važno da BeFem predstavlja otvoren prostor u kojem se osećaju pozvanim i dobrodošlim sve/i one/i koji žele da razgovaraju i da tako daju svoj doprinos feminističkoj misli i akciji. Verujemo da feminizam podrazumeva spremnost da se sve što smo do sada učile/i «kako bi trebalo da bude» može menjati i zahvalne smo svima vama koje/i ste nam svojim učešćem prethodnih godina na Befem festivalima učinile/i da ovo naše uverenje postane feministička stvarnost koju živimo.

Nadamo se da ćete voleti i ovogodišnje izdanje BeFema. Kao i uvek, teško je u nekoliko reči sažeti ceo program, ali hajde da kažemo da se kreće od razgovara o klitorisu, medijskoj proizvodnji i reprezentaciji roda, strategijama protov rasizma i različitih oblika normativnosti do queer salse i queer čitanja turbo folka. BeFem je kao i uvek, eklektičan, političan, kritički orijentisan i zabavan u isto vreme.

Dođite, pridružite nam se i menjajte svet sa nama!

NEDELJA 8. decembar

11.30-12.45
1, 2, 3, akcija- šta sve može forum teatar
Forum teatar je jedna odt ehnika teatra potlačenih u kojoj se prikazuje kratka scena iz realnog života u kojoj dolazi do nasilja ili diskriminacije. Publika aktivno učestvuje u diskusiji, daje predloge i isprobava potencijalna rešenja predstavljenog problema.Scena koju će prikazati ALTERO – Asocijacija za lični trening, edukaciju, razvoj i osnaživanje tiče se porodičnog nasilja i rodnih uloga u patrijarhatu.

13.00-14.15
Think outside the cocks
Vodič kroz feminističku de/konstrukciju medijskih praksi koje se bave proizvodnjom i reprezentacijom rodnih identiteta i novi medijski aktivizam protiv patijarhata i mizoginije. Hrabro uplovite u cyber vožnju sa feministkinjama nove generacije.
Govore: Svjetlana Knežević (Libela), Gabe Ivanov (Vox Feminae), Vedrana Sunko (Biro radost), Hana Grgic (Libela), Leila Šeper (blogerka), Anneli Carnelid (Bang), Brita Lindvall (Bang), Tatjana Nikolić (Femix)
Moderatorka: Anđela Čeh

14.00-15.30
“Ja sam svaka lezbejka“ – prezentacija i obilazak lokacija sa vodičicom
“Ja sam svaka lezbejka“ akcija podrazumeva šetnju gradom uz audio naraciju koja opisuje određene momente lezbejske istorije Beograda. Naracija je zasnovana na intervjuima, urađenim tokom novembra, sa beogradskim lezbejkama, a sama šetnja kombinuje lične kao i zvaničnu lezbejsku istoriju Beograda. Projekat je takođe sproveden u Tirani (Albanija) tokom septembra 2013, a biće sproveden i u Norkopingu (Švedska) na proleće 2014. Solidarnosti i neophodnost beleženja istorije su osnovne ideje iza ove aktivnosti – jer ako niko drugi ne beleži našu istoriju onda moramo same to da radimo.
Vodi: Sofia Hultin

14.30-15.30
Pukni na fejs i ubij patrijarhat
Kako mogu koristiti medije kao aktivistkinja i feministkinja?Kako mogu intervenirati u medijski prostor? Kako putem klika širiti feminizam i aktivizam, a istovremeno zgaziti patrijarhat? Odgovor na ova i još puno drugih pitanja doznaćete na radionici koju vode/održavaju/kontroliraju urednice feminističkog ia ktivističkog portala “Libela.org”, Hana Grgić i Svjetlana Knežević.

15.00-16.00
Feminizam na seoski način
Seoske žene Vojvodine sa vama razgovaraju o feminizmu u ruralnim područjima, novim strategijama osvajanja slobode i inovativnim pristupima ekonomskom organizovanju i osnaživanju žena. Suočavaju sa brojnim poteškoćama, ali ih to ne sprečava da hrabro prkose patrijarhatu, stereotipima i kapitalizmu.

Ovom prilikom biće upriličena i prezentacija i degustacija gastronomskih kreacija seoskih žena.
Govore: Dragana Todorović (menadžerka IPA projekta Poslovno povezivanje žena koje žive u ruralnim područjima), Blaženka Beronja (salašarka i gastronomska dizajnerka), Marijana Gagro (gospodarica Bezdanskih polja jagoda), Mirjana Hemun (izumiteljka famoznog Skočka)

15.45-16.45
PR za siromašne
Biro Radost je neprofitni servis za komuniciranje s javnošću u cilju poboljšanja vidljivosti organizacija i projekata  civilnog društva, kulture, umjetnosti, medija, te društveno odgovornog i socijalnog poduzetništva. Bavi se razvojem strategije  i vođenjem  odnosa s  javnošću, od faze pripreme projekta sve do trenutka podnošenja izvještaja. U sklopu Befema Biro Radost će održati jedno satnu radionicu s ciljem promišljanja načina na koji sami sebe prezentiramo, te analiziranja uređivačkih politika medija, kako bi se ova dva svijeta susrela u vrlo kratkoj i  najčešće najvažnijoj stvari, a to je medijski naslov.
Radionicu vodi Vedrana Sunko.

16.00-17.00
Yarn Bombing/AktivističkoPletenje/Aktivističko Heklanje
Nova forma aktivizma koja podrazumjeva korišćenje sredstava za rad - nekadašnjih simbola ženske opresije i instaliranje produkata tog rada u javni prostor.Na taj način, odajemo počast neplaćenim poslovima koji su nepravedno potcjenjeni, ignorisani i jednostavno percipirani kao manje vrijedni, jer su ih obavljale pretežno žene.Dođite da pokažete šta znate, da se podsjetite ili da naučite osnove pletenja/štrikanja/kukičanja i heklanja. Dakle, sve/iste dobro došle/i bez obzira na prethodno iskustvo. Uz iglenisanje bavimo se bitnim temama, baš kao što su to naše pretkinje radile.Ovom prilikom bistrimo aktivističke, feminističke i dnevno političke teme.
Razgovor vodi Leila Šeper.

17.00-18.00
Rasni rulet
Valerie Kyeyune Backström stavlja pitanje rasizma u prvi plan i bavi se idejom o beloj koži kao normi, beloj koži kao superiornoj i načinima na koje sve to utiče na naše svakodnevne živote. Tokom ove interaktivne radionice ona će prilagoditi širi intersekcionalni pristup kako bi prikazala da svi/e konstantno trpimo štete i uživamo privilegije u ovom sistemu – kao i interakciju različitih formi represije.

18.30-19.30
Interno raseljeni (2013)
Interno raseljeni je pozorišna predstava osmišljena tokom pet dana festivala dokumentarnog pozorišta Transformacija traume kroz umetnost: Silovanje u ratu i prikupljanje sopstva i zajednicekoju je organizovala Kosovska kancelarija Foruma za civilne mirovne službe  – forumZFD. Reči izgovorene tokom predstave su direktno preuzeti citati iz svedočenja žena koje su preživele silovanje. Predstavu je osmislila i režirala Elizabeth Hess, u saradnji sa svojom trupom.
Jezik: Albanski i Engleski.
Nakon predstave pozorišna trupa će odgovarati na pitanja publike.

20.00-20.30
Imaš li momka?
Selma Selman
“Ovaj rad se referiše na moju romsku tradiciju, jer kod nas je zabranjeno imati momka. Djevojke do osamnaest godina bi trebale da budu već udane, ja imam dvadeset dvije godine, nisam se udala i nemam momka. Ljudi me ne pitaju kako sam, već imam li momka“.

21.00-22.00
OPOEZI SE!
Kako se peva feminizam?
Kako pesnikinje iz regiona poetiziraju, konzumiraju i demonstriraju feminističke prakse videćete u njihovim pesničkim performansima koje su spremale specijalno za BeFem.
Nastupaju pesnikinje i performerke iz Beograda i regiona: Mina Damnjanović (Beograd), Marija Obradović (Beograd), Enesa Mahmić (Teslić, Banja luka), Jasmina Šuškić (Split), Kosmogina (Beograd), Tamara Šuškić (Beograd), Aleksina Đorđević (Požarevac).
Performans vodi Dragoslava Barzut.

22.00-22.30
Koncert Gunilla Baby, pevačica i kantautorka iz Štokholma.

22.30-00.00
DJ Mečkica
Zvezdaf eminističkih plesnih podijuma. Soul irock'n'roll, slobodnim stilom

SVE VREME NA BEFEM-U

Izložba Bojane Minović

Izložba Sunkoplet

Silent disco corner

Grupa Femix predstavlja svoje muzičke kompilacije Femikseta, koje promovišu domaće ženske bendove i kompozitorke.

Book corner
istička literatura. Donesite knjige koje ste već pročitale i uzmite neke nove naslove.

Photo corner
Slikajte se u This is what a feminist looks like uglu!

BeFem Café
Café/Bar u KC Gradu je otvorenod 12.00 svakog dana.

Twitter
Pratite sve što se dešava u svakom trenutku na BeFem festivalu via hashtag #BeFem

NAZAD