PROGRAM za datum :: 22/01/2014 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 22/01/2014, 18 : 00
Global bar - Šta uopšte danas znači biti Evropljanin?

Evropa je beskonačan pojam; mnogo je različitih definicija šta je, kao i mišljena šta bi trebalo da bude i da li je njena budućnost svetla ili mračna.

Ali, šta nam je stvarno na umu kada kažemo "Evropa"? Od istoka do zapada, od juga do severa, od Balkana do Skandinavije, odgovor na to pitanje se veoma razlikuje. Da li sebe vidimo kao Evropljane, kada se tako vidimo i u kakvoj je to vezi sa našim nacionalnim identitetima?

Da li je posle ekonomske krize, produbljivanja jaza između "siromašnog Juga" i "bogatog Severa", gubljenja sećanja na Drugi svetski rat i potpunog napuštanja posleratnog modela socijalne države uopšte ostala neka zajedniča vizija Evrope?

To su neke od tema o kojima će biti reči na/u prvom Globalnom baru u Beogradu u 2014. godini - 22. janurara u 18h u KC Gradu u Beogradu.

Panelisti su:

Milica Pekić, istoričar umetnosti, kustos, jedan od osnivača KIOSK platforme za savremenu umetnost, od relativno nedavno i predsednik Upravnog odbora Asocijacije Nezavisna kulturna scena.

Peter Aronsson, švedski istoričar, dekan Faculty of Arts and Humanities Univerziteta Linnaeus i kordinator velikog evropskog istraživačkog projeka "Evropski nacionalni muzeji: Politike identity, upotreba prošlosti i evropski građanin.

Franc Trček, slovenački sociolog, profesor Univerziteta u Ljubljani, ali takođe i aktivista i prominenta figure u velikim protestima u Mariboru i Sloveniji 2012. i 2013. Bio je urednik Community-net in South and East Europe (2003), ko-urednik Glocal Localities (2002) i Rethinking everday mobility (2013).

NAZAD