PROGRAM za datum :: 18/02/2014 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 18/02/2014, 20 : 00
Gradska knjižnica - Da li je pisati o muzici isto kao i plesati o arhitekturi?

Učestvuju: rok kritičar Žikica Simić, publicista i književni kritičar Teofil Pančić  i muzički kritičar i jedan od urednika portala "Popboks" Nebojša Marić

Moderatori: Bojan Marjanović i Tijana Spasić

Da li je rokenrol umetnost danas je još samo dilema gluvih, pisao je još pre tri decenije Branko Vukojević, jedan od najvažnijih jugoslovenskih rok novinara. No, budući da je rokenrol u dobroj meri nastao iz specifičnog sudara više „klasičnih“ umetničkih disciplina (pre svega, muzike, a zatim poezije i pozorišta), ovom tribinom ćemo pokušati da odgovorimo na pitanje u kakvom odnosu stoje rokenrol i reči. Taj odnos je, svakako, višestruk - o rokenrolu se može pisati u novinarsko/publicističkom smislu; rokenrol pesme mogu biti primer vrhunske poezije; rokenrol kao specifičan - prvenstveno društveni, a potom i umetnički - fenomen dobrano je uticao na čitave generacije književnika; te, naposletku, mnogi rok muzičari među kojima i Peti Smit, Nik Kejv, Vudi Gatri, Raj Kuder i Leonard Koen objavljivali su vrlo interesantna književna dela.

Posle razgovora imaćemo prilike da uživamo u kraćem akustičnom nastupu mladog beogradskog kantautora Dušana Strajnića iz grupe „Stray Dogg“, a biće organizovan i mali sajam knjiga posvećenih rok muzici. Naravno, posetioci će imati priliku da sve vreme, između programa, uživaju u dobroj muzici po izboru učesnika tribine i moderatora.

NAZAD