PROGRAM za datum :: 11/03/2014 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 11/03/2014, 18 : 00
Predstavljanje radova pristiglih na konkurs za podizanje spomen obeležja

U utorak 11. marta u 18 časova u Kulturnom centru GRAD će se održati javno predstavljanje radova pristiglih na konkurs za podizanje spomen obeležja u znak sećanja na hiljade jevrejskih žena i dece, zatočenika logora Staro sajmište, koje su nacisti 1942. godine usmrtili u kamonu - gasnoj komori.

Opština Savski venac podići će do proleća spomenik u Ulici braće Krsmanović, ispred sadašnje bašte Kulturnog centra "Grad".

Konkurs za izradu obeležja bio je raspisan sredinom januara, a komisija je svoj rad završila protekle nedelje. Ovom prilikom će biti i predstavljen pobednički rad.

NAZAD
 
  Utorak, 11/03/2014, 19 : 00
O BALKANU

Razgovor povodom knjige Katarine Luketić Balkan - od geografije do fantazije (Aloritam, ZAGREB, 2013).
Učestvuju: Katarina Luketić, Kruno Lokotar (urednik knjige),  Dejan Ilić i Ivan Čolović. Moderator: Bojan Marjanović

„U Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini danas ne postoji niti jedna znanstvena ili kulturna ustanova koja bi u nazivu imala Balkan kao područje interesa, što je rezultat prevladavajuće percepcije da Hrvatska nije na Balkanu, odnosno načelne neodređenosti oficijelnog bosanskog identiteta spram pripadnosti države Balkanu“, navodi Katarina Luketić u ovoj knjizi koja udara temelje potencijalnim studijima balkanizma, kao svojevrsnoj podvrsti orijentalizma. Marija Todorova balkanizam vidi kao specifičnu podvrstu orijentalističkih studija jer je Balkan „za razliku od Orijenta, konkretan prostor koji ima geografske i povijesne osobitosti, i za koji se mogu utvrditi opipljive povijesne i geopolitičke datosti. On ima vlastite mehanizme reprezentacije i u razumijevanju odnosa Europa-Balkan te proizvodnji unutarnjih balkanizama među narodima Balkana nije moguće sasvim se poslužiti Saidovim analogijama Istoka i Zapada.“
U svakom slučaju za Hrvatsku je Balkan trauma, odatle i dolazi njegovo potiskivanje i ignoriranje. Ali svaka trauma je opruga, što se više potiskuje snažnije se vraća, svako potiskivanje čini je prisutnijom - premda nevidljivom - svako izbacivanje kroz prozor vraća je na vrata. Utoliko je knjiga Balkan: od geografije do fantazije ne samo utemeljujuća za disciplinu balkanizma/balkanistike u Hrvatskoj, nego i potencijalno iscjeliteljska u suočavanju nacije s proizvedenom traumom, svakako jedna od najvažnijih knjiga objavljenih zadnjih godina.
Budući da je prva sveobuhvatna studija balkanizma, ova knjiga donosi sažeti pregled discipline, povijesne resemantizacije pojma Balkan i njegovih izvedenica, da bi se koncentrirala na hrvatsku balkansku traumu vjerojatno najbolje sažetu u svojedobnom HDZ-ovu predizbornom sloganu Tuđman, a ne Balkan. U zaključnom poglavlju, neočekivano i potresno, Katarina Luketić pokazala je kamo su esencijalizacije i narativizacije, odreda na tragu demonizacije Balkana i balkanskoga, između ostaloga, dovele.
Naslovnica knjige ilustrirana je radom Vlade Marteka koji se u okviru likovnih umjetnosti bavio istraživanjem gudure balkanske traume i kritikom Zapadnog diskurzivnog imperijalizma.

 

NAZAD