PROGRAM za datum :: 17/06/2014 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 17/06/2014, 10 : 00
ZAŠTO SE (NE)OSVAJAJU JAVNI PROSTORI?

U utorak, 17. juna će se u KC Gradu u 10 časova održati javna diskusija pod nazivom„ZAŠTO SE (NE)OSVAJAJU JAVNI PROSTORI?“  u organizaciji Građanskih inicijativa.

Na diskusiji će govoriti:
• Željko Ožegović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave
• Shanley Pinchotti, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za demokratiju i upravljanje USAID/Srbija
• DubravkaVelat, osnivačica i samostalna savetnica u Građanskim inicijativama
• Bojana Selaković, menadžerka Programa javnih politika u Građanskim inicijativama
Razgovor na temu (ne)osvajanja javnih prostora u Srbiji vodiće predstavnici/ce udruženja i neformalnih omladinskih grupa gradova/opština Sandžaka i južne Srbije koji se zalažu za veću dostupnost javnog prostora i dobijanje konkretnih prostora u svom okruženju. Na događaju će učestvovati i mladi iz Novog Pazara i Beograda koji se bore za svoj prostor, kao i mladi iz Smedereva koji su uspeli da osvoje proctor za svoje aktivnosti, koji će govoriti o svojim iskustvima i načinima za prevazilaženje prepreka u osvajanju javnih prostora. Takođe, predstavnici/ce fondacije “Obrenovac Youth Foundation“ predstaviće planove i aktivnosti fondacije usmerene ka obnovi ugroženih javnih prostora u Obrenovcu.

NAZAD
 
  Utorak, 17/06/2014, 20 : 00
Gradska knjižnica - O čemu govorimo kada govorimo o mlađoj književnoj generaciji?

Književno polje je prostor u kome je pozicija mladog autora ili autorke višestruko problematično određena. Sa jedne strane, problem je u tome što se u ovoj sredini - patrijarhalnoj kakva jeste i opterećenom autoritetima sedobradih mudraca - još uvek mladima smatraju oni koji su dobrano prešli četrdesetu godinu i imaju nemali broj objavljenih dela. A sa druge strane, vrlo često se na mlade gleda i kao na nekakvu grupu koju je sasvim lako predstaviti kao "one koji dolaze" i koji su po prirodi stvari suprotstavljeni svemu i svačemu, najčešće upravo radi samog tog suprotstavljanja.

Ipak, stvari su dosta složenije od toga, te postoje razne važne nijanse i neke od njih ćemo pokušati da problematizujemo u junskom izdanju Gradske knjižnice. Kako se uopšte formira nekakva književna genaracija? Koji su sve okviri važni za njeno formiranje - poetički, ideološki, tematski? Kakve struje u okviru mlađe generacije postoji? Zašto neki beže u sam tekst i svojevrsni formalizam, a zašto se drugi, pak, okreću ideologiji i političkoj stvarnosti? Šta su uzroci, a šta posledice ovih "dramatičnih" poetičkih razlika? Ili, možda te razlike i nisu toliko dramatične, već je reč o "veštačkim" podelama koje služe da bi se simuliralo postojanje nekakve književne scene? Šta mladim autorima i autorkama danas znači Jugoslavija i njeno nasleđe i nasleđa? Sa jedne strane, većina njih nema iskustvo realnog života u njoj - rođeni su posle Titove smrti i nikad mu se nisu zakleli na pionirsku vrednost - ali, opet, mnogi od njih književno delaju u jugoslovenskom kulturnom prostoru, a neretko ga svojim delovanjem i aktivno obnavljaju?

O svemu ovome, ali i o raznim drugim temama razgovaraće Dragoslava Barzut, književnica i aktivstkinja, Nađa Bobičić, književna kritičarka, Bojan Krivokapić, pisac i urednik književno-tribinskog programa u novosadskom kulturnom centru "CK 13" i Vladimir Đurišić, pesnik i urednik portala "Proletter". Razgovor moderira Bojan Marjanović.

NAZAD