PROGRAM za datum :: 30/06/2014 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 30/06/2014, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - aKlub

Pred sam početak "pravog" leta, goste KC Grada ponovo će na Delikatesnom ponedeljku ugostiti naši redovni gosti, članovi beogradskog aKluba (www.facebook.com/spacekisti).

Spačekisti su, jel'te, ljubitelji spačeka - a spaček*, i njemu srodni automobili iz Sitroenove "A" serije (dijana, ami, mehari...) ne proizvode se već četvrt veka, odnosno od 1990. godine.  To, međutim, ne sprečava ove ljude, pripadnike zloglasne međunarodne sekte spačekista, koji listom spačekizam" navode kao svoje versko opredeljenje prilikom popisa stanovništva, da ponovo dođu u baštu KCG i pretvore Delikatesni ponedeljak u jedan pravi statični road trip.

Spačekisti zaista funkcionišu kao velika sekta - međusobno se pomažu, dopisuju, razmenjuju fotografije i obavezno pozdravljaju na putu -  a na međunarodnim skupovima vlasnika spačeka, koji se održavaju svake "neparne"godine u nekoj od evropskih zemalja, skupi se i po desetak hiljada automobila koji sa svojim valsnicima i njihovim prijateljima doputuju iz raznih krajeva sveta.

Beogradski spačekisti će, kao i prošle godine,razmeniti sa vama nanovije informacije o kablovima za svećice, felnama, Michelin X gumama, a usput ćete sa hauba i krovova  uglancanih spačeka i dijana jesti obilne porcije kamperskih specijaliteta - od klasičnog roštilja a la Davor Presidente, preko  "brzih" salata, preko spororastuće Dijana vegetarijanske musake, do šumadijskih prolećnih Mehari sarmica.

U bašti KCG neće biti trulih šasija, zamašćenih motora ili zapeklih trapova, ali će se o istima s ogromnim entuzijazmom diskutovati.
Dobrodošli!
Cena bona: 100 din
 ===

* Spaček, poznatiji pod imenom Citroen 2CV, najpoznatiji je model automobila francuske fabrike Sitroen. Proizvodio se u kontinuitetu duže od četiri decenije - od oktobra 1948. do jula 1990. godine. Na istoj šasiji, sa spačekovim motorom i mehanikom, Sitroen je tokom XX veka proizveo još nekoliko modela  - dijanu, mehari, ami, dostavni furgon... I dan danas - doduše, sve ređe, i uglavnom kada je lepo vreme - ove "youngtimere" možete sresti na (izlokanim) beogradskim ulicama...

NAZAD
 
  Ponedeljak, 30/06/2014, 20 : 00 - 06/07/2014
Yugodrom: izložba Yugotip

Velika galerija KC Grada poziva sve jugofile da se okupe 30. juna na specijalnoj izložbi koju će nam prirediti kreativni tim čuvenog bloga Yugodrom: Milena Savić i Vladimir Crvenković. Ukoliko niste čuli za ovaj blog, ukoliko niste doživeli i bili svedok audio-vizuelnih nadražaja socijalističke Jugoslavije, za Vas će ova izložba biti još značajnija nego generaciji koja će se podsećati“starih dobrih vremena.“

BlogYugodrom, je dakle osnovan sa ciljem očuvanja i projektovanja audio-vizuelne (pop) kulture takozvanog exYU prostora, ali se odatle razvijao i producirao projekte poput serije razglednica Yu pozdravi, dok trenutno kreiraju vizuelni identitet američkog filma Sankofa, inpirisanog između ostalog Yu revolucionarnom spomeničkom kulturom. Svojim radom kreativni tim bloga je zašao u sferu dokumentarnog, ali i sferu baštinjenja materijalno-nematerijalnog nasleđa druge polovine XX veka.

Dok željno iščekujemo ovo ostvarenje ova izložba će nas svakako nahraniti novim učitavanjima postojećih prepoznatljivih Yu fenomena.

Naziv Yugotip odnosi se pre svega na reinterpretaciju tih Yu advertajzing memorabilija u kontekstu sadašnjice, gde autori učitavaju nova tumačenja, grade nove kodove, od postojećih simbola prosperiteta tzv. nadnacionalnih brendova čiji vizuelni identitet zadržavaju, ali ih semantiči menjaju, stvarajući u tom procesu „slogotipe“ specifično (re)konstruisane copywrite poruke,koje mogu nastati zamenom slogova, slova, intencionalnim gramatičkim greškama i drugim procesima. Slogotipi zadržavaju sve vizuelne atribute originalnih logotipa (Borovo- Ponovo je odličan primer) dok istovremeno ostvaruju nove često veoma efektne kontekste koji su između ostalog i adekvatni trenutnom ekonomsko-političkom stanju u državi... Ta komparacija, vrlo smela deluje aktivno na posmatrača, naročito onog jugonostalgičnog što joj dodaje vrednost i izmešta je iz sfere dokumentarnog u sferu artističkog.
Slogotipe će autori prezentovatiu više različitih medija od klasičnog printa, do veoma neočekivanih objekata u prostoru.

Doživite socijalističko advertajzing nasleđe na savremeni način i uverite se u važnost jednog Yu-orijantisanog bloga iz vizure savremenosti od 30. juna do 6. jula.

P O N O V O

NAZAD