PROGRAM za datum :: 02/07/2014 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 02/07/2014, 19 : 00
Zajedno Zusammen

U okviru festivala, "Zajedno Zusammen", koji se održava u Srbiji uz podršku Austrijskog kulturnog foruma
2. jula od 19 časova, u KC Grad 
Irina Karamarković će razgovarati sa publikom, stručnjacima, muzičarima na temu:

Muzika jugoistočne Evrope na austrijskoj jazz sceni – sociokulturni, ekonomski, politički i muzički aspekti

Makedonski trubač T.V. beše student koji je došao u Austriju da bi učio muziku Koltrejna i Majlsa, ali su od njega na lokalnim i medjunarodnim koncertnim binama uglavnom očekivali reprodukciju muzike umetnika i umetnica čija se dela nalaze na "Balkan", "Ethno", "Gypsy", "Folk", "Traditional" & "Roots" policama muzičkih prodavnica koje izumiru.
Jednoga dana je shvatio da ne može da produži svoju dozvolu boravka u Austriji zbog toga što nije položio ispit nemačkog jezika.
Nije mu mnogo pomoglo to što je u poslednjih dvadeset godina popularnost muzike iz jugoistočne Evrope na zapadnoevropskom trzištu naglo porasla. Takodje mu nisu mnogo pomogli rasprodati koncerti benda u kome je tada radio, nedostatak stipendija, nemogucnost legalnog zaposlenja, povecanje nivoa akademskog interesovanja za muziku jugoistočne Evropu i razvitak naučnog diskursa na tu temu.

Irina Karamarković predstavlja rezultate svog istraživanja na temu prisustva muzike iz jugoistočne Evrope na austrijskoj jazz sceni u poslednjih dvadeset godina sa fokusom na uticaj i polozaj muzičara iz jugoistočne Evrope. U cilju razumevanja tekućih procesa, odnosa i struktura unutar scene, ova studija tematizuje radne i proizvodne uslove muzicara sa ili bez migrantske pozadine, njihove razloge za migraciju i meru uticaja promotivnog egzotizma na njihove umetničke odluke.

NAZAD