PROGRAM za datum :: 07/09/2014 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 07/09/2014, 20 : 00
Bioskop pod zvezdama. Novi španski film - Za 80 dana

Filmski ciklus “Bioskop pod zvezdama” obuhvata različite filmove koji su relevantan dokaz pluraliteta španske kinematografije, koja je uvek održavala nesmetan dijalog sa društvom koje oslikava i kojem se obraća. Ovaj filmski ciklus kombinuje različite tematike i filmske tehnike kako bi pokazao suštinski raznovrsnu prirodu drugog veka španskog filma.

Za 80 dana

Aksun je žena od 70 godina koja dolazi u bolnicu da bi se brinula o bivšem mužu svoje ćerke. Njeno iznenađenje će biti ogromno kada shvati da je žena koja posećuje bolesnika pored, Majte, njena velika prijateljica iz mladosti. Uskoro će shvatiti da je hemija među njima ista kao pre 50 godina. Njih dve se zabavljaju i uživaju u ponovnom susretu sve dok Aksun ne otkrije da je Majte lezbejka. Aksun će morati da se nosi sa suprotstavljenim osećanjima: koga da sluša? Srce ili razum?

Tehnicke karakteristike

Naslov: 80 Egunean
Reditelj: Jon Garaño y José Mari Goenaga
Godina proizvodnje: 2010
Format: DVD
Trajanje: largometraje - 105 min

Organizator/I

Instituto Cervantes (Belgrado) / Institut Servantes (Beograd)

Ulaz slobodan!

NAZAD
 
  Nedelja, 07/09/2014, 22 : 00
Jack Oblivian + Repetitor + The Sheiks

Garažnu rokenrol scenu danas nemoguće je zamisliti u ovako raskošnom i raznovrsnom izdanju da sredinom 90-tih nije bilo Oblivians. Iako su objavili samo tri albuma, ovaj bend inspirisao je nekoliko sada mainstream sastava kao što su The Hives, The White Stripes, The Black Keys, Black Lips, ali i sijaset popularnih underground predvodnika: Jay Reatard, Nobunny, Thee Oh Sees...

Jack Oblivian (Jack Yarber) bio je ključna faca ove trash-blues/garage-punk bande koja je svirala i snimala na raspaloj, primitivnoj opremi pankerski potvrđujući stari aksiom - manje je više. Uprkos tome što su The Gories radili sličnu stvar par godina pre njih, Oblivians su markirani kao najuticajniji garažni bend 90-tih.

Jack je po prestanku rada Oblivians svirao u više postava, između ostalih i sa šefovima kakvi su Arthur Lee (poslednja inkarnacija Love) i Tav Falco (Panther Burns na ploči "Panther Phobia"), a njegovu pesmu Certified Fool obradio je poznati Soul/R'n'B majstor - Nathaniel Mayer (u njegovo verziji naslov je Satisfied Fool i od rafalne gitarske paljbe ovu pesmu je uobličio u savršeni slow burning soul).

Jack Oblivian kultna je figura garažnog roka i čovek koji svakodnevno snima u kućnom studiju pripremajući neki novi projekat. U rodnom mestu rokenrola, Memfisu, uživa status velike zvezde (u toj meri da je i napisao par numera za lokalni NBA tim), a nakon povratničkog Oblivians albuma "Desperation" (In The Red Records, 2013.) ulazi na velika vrata i u živote tinejdžera posvećenih garažnom rokenrolu.

Inače, Jack Oblivian pojavljuje se i u dva filma. Najpre u trash/garage ostvarenju Sore Losers (1997. reditelj John Michael McCarthy), ali i u, za nas važnijem, diplomskom filmu Tamare Drakulić iz 2012. - Ljuljaška (The Swing).

Posle tri pune godine opet dolazi na šestonedeljnu evropsku turneju koja počinje krajem avgusta u Holandiji, a posle Velike Britanije, Švajcarske i Italije sviraće i u Beogradu u nedelju, 7. septembra u KC Gradu od 22:00.

Pored Obliviana nastupiće i Repetitor kao domaća podrška i atraktivne mlade nade garažne scene Memfisa - The Sheiks.
Karte u pretprodaji na šanku KC Grad-a i u Pinball Wizard Records prodavnici od 7. avgusta do 6. septembra – 1200 dinara i na ulazu u KC Grad 7. septembra – 1500 dinara.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Yarber
http://www.allmusic.com/artist/jack-oblivian-mn0001359617/biography
http://pitchfork.com/reviews/albums/15841-rat-city/

http://repetitor.bandcamp.com/
http://www.moonleerecords.com/artists/repetitor/
http://thesheiks901.bandcamp.com/

NAZAD