PROGRAM za datum :: 23/09/2014 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 23/09/2014, 20 : 00
Gradska knjižnica - Nebojša Krivokuća

Dokle sežu granice književnosti? Da li su te granice važne? Da li je, zapravo, uopšte potrebno igrati se književnih policajaca koji će neumorno bditi nad konvencijama i pendrekom razdvajati tekstualne tvorevine na one koji jesu književnost u odnosu na one koji to nisu?

Knjiga "39 pesama" Nebojše Krivokuće na mnogo načina propituje te pominjane granice. Naime, tekstovi sakupljeni u njoj prvobitno su objavljivani na autorovom blogu - blogu koji je, usput govoreći, kao forma samu ideju pisanja i objavljivanja demokratizovalo i promenilo ga na mnoge načine, što dobre, što loše. No, tekstovi u ovoj knjizi nisu sasvim istovetni onima blogerskim - dakle, prelazak iz virtuelne u štampanu formu sa sobom je poneo i određene korekcije i prilagođavanja. Međutim, tekstovi Nebojše Krivokuće su i na mnoge druge načine "granični". Svaki tekst u knjizi insipirsan je jednom pop pesmom, ali daleko od toga da ovi tekstovi spadaju (samo) u domen publicistike koja se bavi pop kulturom. Ne, autor pop muziku shvata kao svojevrsni metajezik, kao niz shortcut-ova kojima se da lakše opisati stvarnost i svet u kome živimo; pop muzika je, zapravo, soundtrack odvijanja malih i velikih, ličnih i kolektivnih istorija - ona prožima sve tekstove u ovoj knjizi, na važan način ih boji, ali daleko od toga da ovi tekstovi (katkad prozni, katkad esejistički - u biti, blogerski) govore samo o njoj.

O pop muzici,  knjizi "39 pesama", blogu, Internetu, slušanju muzike u kolima i na slušalicama, o tome da li se pesma "Hey" grupe Pixies može slušati samo u samoći ili ne, kao i mnogim drugim stvarima razovaraćemo sa Nebojšom Krivokućom u prvom izdanju "Gradske knjižnice" u novoj sezoni u KC Grad-u.

Vreme: utorak, 23.9. u 20h
Učestvuju: Nebojša Krivokuća, Borivoje Petković i Bojan Marjanović

NAZAD