PROGRAM za datum :: 28/09/2014 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 28/09/2014, 19 : 00
Luis Bunjuel u Meksiku - ciklus filmova

Luis Bunjuel je široj publici poznat kao španski reditelj, međutim, on je 1949. dobio meksičko državljanstvo i u Meksiku živeo i stvarao do svoje smrti 1983. Bunjuel je u ovoj zemlji snimio čak 29 svojih ostvarenja, među kojima se nalazi i 5 filmova koji će biti predstavljeni kod nas, svake nedelje, počevši od 14. septembra.

Za publiku današnjice, zasićenu visokobudžetnim filmovima holivudske produkcije, Bunjuelova genijalna ostvarenja predstavljaju pravo osveženje. Tako na primer, za razliku od većine njegovih filmova (drame i tragedije), "Velika lobanja" pripada žanru komedije, tačnije, komedije intrige, veoma popularne u hispanskom svetu. Glumačku postavku filmova čine neka od najvećih imena meksičke kinematografije: Andres Soler, Rosario Granados, Gustavo Roho, i npr. Fernando Soler, koga legendarni španski režiser angažuje i u porodičnoj melodrami crno-bele produkcije "Kći prevare”. Pored ostalih filmova, skrećemo pažnju i na film "Uspon u nebo", u kome bi domaće gledalište moglo da prepozna ideju ostvarenu u filmu Slobodana Šijana "Ko to tamo peva", ili film “Nazarin” koji je nastao po delu španskog pisca Peresa Galdosa (Benito Pérez Galdós), kojeg je Bunjuel veoma cenio.

Uspon u nebo - Ascent to Heaven (1952)

Mladi Oliveiro mora da prekine svoj medeni mesec na moru zbog toga što je njegova majka, donja Ester, na samrti. Majka traži od Oliveira da ode u Petatlan po advokata Figeroa kako bi mogla da sastavi testament. Oliveiro kreće na put u rasklimatanom autobusu kojim upravlja vozač Silvester. Tokom puta, mladić će morati dase izbori sa čitavim nizom nepredvidivih situacija, kao i sa senzualnom i koketnom Rakel koja je uporna u želji da vodi ljubav sa Oliveirom.

Ulaz slobodan!

NAZAD
 
  Nedelja, 28/09/2014, 22 : 00
B_TOUR FESTIVAL - zatvaranje

Internacionalni B_Tour Festival koji dolazi iz Berlina, bavi se gradskim turama kao umetničkim strategijama i biće prvi put održan od 26-28. septembra u Beogradu, ovogodišnjem partnerskom gradu. Zvanično otvaranje biće u Kulturnom centru Beograda 26. septembra u 19h a Festival zatvaramo u nedelju 28. septembra u KC Grad od 22h

Velike karakterne sličnosti Berlina i Beograda bile su neke od glavnih razloga ovogodišnjeg ko-produkcije sa B_Tour Festivalom iz Berlina i organizacije 80|10 iz Beograda pa je tako i nastala ideja od strane B_Tour tima iz Berlina da se napravi satelit izdanje B_Tour-a u Beogradu (kojeg prati upravo završeno berlinsko izdanje B_Tour Festivala) a kojim se promovišu i u isto vreme preispituju specifičnosti Beograda (i Srbije) kao i lokalne umetničke scene. Interakcijom između vodiča, publike i prostora, na putu kroz neki javni prostor, vodič vodi publiku kroz specifičan narativ i stoga je on pripovedač koji tumači urbani prostor. B_Ture ne pružaju PRAVU percepciju prostora već naglašavaju postojanje višestrukih narativa i istina i predstavljaju se publici sa jednom od njih. Ovakve ture se doživljavaju kao poziv da se preispita i kritikuje okruženje u kojem boravimo podstičući društvenu uključenost, a u situaciji gde su sužene opcije za kulturna angažovanja, jedan od izbora je da se pristupačan prostor - javni prostor grada kreativnije iskoristi.

Program B_Toura uvršten je u prateći program ovogodišnjeg 48. Bitef festivala i bavi se kulturnim, društveno - političkim, istorijskim i ekonomskim aspektima koji čine Beograd a obećava: viđenje grada novim očima.
U saradnji sa 55. Oktobarskim salonom, na programu će biti još jedna specifična tura kroz samu postavku Salona kao neka vrsta HIDDEN TRACK-a B_Toura.     
Svi detalji i način na koji će građani moći da se prijave za ove ture u ograničenom broju biće naknadno objavljeni.

Pored gradskih tura, B_Tour će imati jako zanimljive prateće događaje koji će takođe zahtevati aktivnu participaciju građana: jednonedeljni artist in residence istraživački program podržan od strane UK PAROBROD za tri međunarodna umetnika; jednodnevnu radionicu u saradnji sa SCEN-om (Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju) i Departmanom za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku NOVA ISKRA dizajn inkubatora; kao i završni panel u Kc REX na temu politike javnog prostora grada gde će se govoriti o participativnosti grada, društvenoj odgovornosti i pitanjem čija je odgovornost definisanja javnog prostora grada.

B_Tour se posebno zahvaljuje Bitef Festivalu na podršci i uključenju u ovogodišnji prateći program.
Zahvalnost za veliku podršku dugujemo i Kulturnom centru Beograda (KCB), Kulturnom centru Rex, UK Parobrod, Nova Iskra dizajn inkubatoru i Katedri za scenski dizajn na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu (Departman za arhitekturu i urbanizam). Zahvaljujemo se i na značajnoj pomoći Goethe Instituta i programa Urbanog Inkubatora, Kc GRAD kao i Udruženja Distrikt 6 i posebno svim umetnicima za njihov doprinos programu. Ovakva partnerstva stvaraju jake međunarodne mreže kreiranjem društveno angažovanog programa, a koji će biti od podjednake važnosti za partnere, umetnike i publiku.

Više o programu B_Tour-a možete pogledati na www.b-tour.org kao i na zvaničnoj facebook stranici https://www.facebook.com/btourfestival

NAZAD