PROGRAM za datum :: 05/10/2014 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 05/10/2014, 19 : 00
Luis Bunjuel u Meksiku - ciklus filmova

Luis Bunjuel je široj publici poznat kao španski reditelj, međutim, on je 1949. dobio meksičko državljanstvo i u Meksiku živeo i stvarao do svoje smrti 1983. Bunjuel je u ovoj zemlji snimio čak 29 svojih ostvarenja, među kojima se nalazi i 5 filmova koji će biti predstavljeni kod nas, svake nedelje, počevši od 14. septembra.

Za publiku današnjice, zasićenu visokobudžetnim filmovima holivudske produkcije, Bunjuelova genijalna ostvarenja predstavljaju pravo osveženje. Tako na primer, za razliku od većine njegovih filmova (drame i tragedije), "Velika lobanja" pripada žanru komedije, tačnije, komedije intrige, veoma popularne u hispanskom svetu. Glumačku postavku filmova čine neka od najvećih imena meksičke kinematografije: Andres Soler, Rosario Granados, Gustavo Roho, i npr. Fernando Soler, koga legendarni španski režiser angažuje i u porodičnoj melodrami crno-bele produkcije "Kći prevare”. Pored ostalih filmova, skrećemo pažnju i na film "Uspon u nebo", u kome bi domaće gledalište moglo da prepozna ideju ostvarenu u filmu Slobodana Šijana "Ko to tamo peva", ili film “Nazarin” koji je nastao po delu španskog pisca Peresa Galdosa (Benito Pérez Galdós), kojeg je Bunjuel veoma cenio.

Iluzija putuje tramvajem - Illusion Travels by Streetcar (1954)

Saznaviši da će tramvaj br. 133, u kojem su radili celog života, da se povuče iz upotrebe, Kaireles i Tarahas se napijaju i odlučuju da ga ukradu.  Te noći prevoze eklektičnu grupu putnika koja uključuje jednog finog gospodina, dve monahinje, jednog profesora i njegove učenike i nekoliko kasapina. Sledećeg jutra, Kaireles i Tarahas pokušavaju da vrate tramvaj, ali se suočavaju sa jogunastim Papa Piniljosem, penzionisanim inspektorom koji hoće da ih prijavi

Ulaz slobodan!

NAZAD