PROGRAM za datum :: 21/10/2014 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 21/10/2014, 20 : 00
Gradska knjižnica - Viktor Ivančić

Novine su - pod udarom bržih i tehnološki savremenijih medija - odavno prestale da budu medij koji bi svoj najjači adut trebalo da traže u brzom i efikasnom prenošenju informacija. Međutim, postoji još jedan prostor kojima novine (i internet portali „novinski“ organizovani i usmereni) suvereno vladaju - a to je prostor interpretacije. Jedan od najboljih tekstualnih interpretatora naših ujedinjenih jugoslovenskih stvarnosti svakako je Viktor Ivančić, autor čija je najispravnija odrednica „pisac“. Jer, u slučaju Ivančića, njegovo pisanje zbilja nadilazi krutu (i u dobroj meri veštačku) dihotomiju između novinarstva i književnosti. Naprosto, svaki njegov novinski tekst istovremeno je i velika književnost ispisana u savršenom ritmu i sa sjajnim proznim upadicama, a, opet, njegovi romani i priče vrlo su novinarski odgovorni prema stvarnosti u kojoj živimo, daleko od eskapizma i samozaljubljenosti kojima su mnogi književni delatnici skloni.

Upravo je u tom ključu je Viktor Ivančić ispisao i svoju novu knjigu „Radnici i seljaci“ (zajedničko izdanje „Fabrike knjiga“ i „Peščanika“) za koju izdavači kažu sledeće „Treba odmah otvoreno kazati da su Radnici i seljaci mračna knjiga puna optimizma. Takođe, treba upozoriti i na to da su Ivančićeve priče zaista eseji: briljantne analize posledica rata i divljačke, kvaziliberalne i kvazidemokratske transformacije hrvatskog (srpskog, bosansko-hercegovačkog...) društva. Likovi u ovim pričama – radnici, seljaci i šačica pripadnika poštene inteligencije – notorni su gubitnici tranzicije, koji u egzistencijalnoj krizi preispituju svoju prošlost, tragajući za uzrocima vlastitih nevolja. Optimizam nastaje u trenutku spoznaje i donošenja odluke, koju Ivančićevi junaci potom sprovode. Svaku od tih odluka sažima jedna jedina reč: pobuna. I dok čitaoci uživaju u ovom vrhunskom štivu, nama ostaje nada da će im se dogoditi nešto slično.“

O novoj knjizi Viktora Ivančića, novinarstvu i književnosti, tranzicionim društvima u Hrvatskoj i Srbiji, radnicima i seljacima, ali i onima koji iste eksploatišu i truju nacionalnim i liberalno-kapitalističkim mitovima govorimo u oktobarskom izdanju Gradske knjižnice 21. oktobra sa početkom u 20 h.

Osim Viktora Ivančića, u razgovoru učestvuje i Dejan Ilić (urednik „Fabrike knjiga“), a moderator je Bojan Marjanović.

NAZAD