PROGRAM za datum :: 01/02/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 01/02/2015, 18 : 00
Ciklus norveškog filma - Kautokeino pobuna (2008)

U saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške i Norveškim filmskim institutom Kulturni centar Grad predstavlja ciklus Norveškog filma. Kinematografija ove severne zemlje razvijal a  se relativno polako od svojih početaka  pa do  devedesetih godina prošlog veka kada kao i cela zemlja doživljava nagli procvat. Filmski institut osnovan je  2001. godine i pružanjem velike podrške domaćim autorima norveški film je doveden na nivo velike konkurentnosti u odnosu na druge mnogo poznatije kinematografije. U okviru ciklusa koje Kc Grad predstavlja svake nedelje imacemo priliku da se upoznamo sa specifičnim ostvarenjima nastalim 2008 i 2009 godine.

Kautokeino pobuna,  Kautokeino-opprøret, 2008

Film je inspirisan incidentom koji se sredinom 19. veka desio na severu Norveške između norvežana i grupe pobunjenih laponaca. 
Režija: Nils Gaup

Ulaz slobodan

NAZAD
 
  Nedelja, 01/02/2015, 20 : 00
KUPEK rođendan # 4

Prošle su već pune četiri godine otkako se prvi KUPEK, sa Milom Turajlić, zakotrljao internet nebom. U te četiri godine, poput pravih nomada, seljakali smo se, mučili sa tehnikom, što nam je zadalo velike glavobolje, ali odustali nismo. A nismo odustali jer, koliko god pričali da u kulturi stvari nikad nisu bile gore, u ovom našem svijetu ipak postoje ljudi koji nam svakodnevicu čine podnošljivijom i ljepšom. Zbog njih postoji i KUPEK.

U proteklih godinu dana došli smo i do stotke, a jubilej smo proslavili u KC Gradu uz Horkestar, Daniela Kovača i Skrech majstora Ljubana. Radno smo obilježili i Novu godinu na brodu 20/44 sa Ah Ahilejem i Kraljem Čačka. Ukratko, bili smo i više nego vrijedni iako smo se suočavali sa brojnim problemima zbog nedostatka stalnog krova nad glavom. Koliko ste vi zadovoljni svime imat ćete prilike uskoro da nam kažete.

KUPEK postoji i zbog malobrojnih fanova, a zbog njih, zbog nas i zbog svih naših gostiju, bivših i budućih odlučili smo se da u KC Gradu organiziramo mini koncert u ime četvrtog rođendana.

U nekoj od prethodno otkazanih emisija imali smo želju ugostiti mladi beogradski bend Jules Verne i to, ne samo kako bi im se odužili za neispunjeno obećanje, već prije svega jer zaslužuju pažnju koju su dijelom stekli pojavom na najnovijoj Femixeta kompilaciji. Jules Verne će biti prvi bend koji će začiniti KUPEK-ov četvrti rođendan.

Uostalom, evo šta je Kraka iz Presinga, jedan od naših gostiju rekao o bendu: „Jules Verne je neobičan slučaj benda koji postoji tek nekoliko meseci i pravi svoje prve korake, a zvuči kao da je već obišao svet za osamdeset dana. Eva Zlatković, neobjašnjivo biće vilinskog porekla, svira gitaru, peva i stvara celi svet snenih i toplih harmonija koje se lako vezuju za srce slušaoca. Njen čisti, zvonki glas, ima moć da začara u trenutku. Dejan Grahovac na bas gitari i Mlađa Radovanović na bubnjevima ruše granice žanrova. Iako su Evin glas i estetika bez dileme amerikana, ova dvojica izuzetnih muzičara sa istančanim gruvom i maštovitošću, daju bendu Jules Verne crossover dimenziju kakva se retko sreće i u svetskim razmerama - možda je takav spoj jazza, salse, fusiona, soula i koječega drugog sa alt countryjem do sada bio moguć jedino u graničnim slučajevima kao što su Lambchop, San Ilya ili Souled American. Pred nama je bend koji ima sve što je neophodno za sjajnu budućnost.“

Sumnjate li u Krakin ukus? Mi se ne bi usudili.

Drugi bend je i za nas prava enigma. Prošli KUPEK rođendan proslavili smo radno sa Miletom Mijatovićem iz Klopke za pionira i brojnih drugih projekata, ako to tako možemo i smijemo nazvati. Nazvali smo to „rođendanskom katastrofom“ ali najmanje zasluge za to ima Mileta, naš stari drugar.

I ovoga puta pozvali smo Miletu ali da nam se pridruži sa bendom Klopka za pionira. Mileta je poziv prihvatio, ali će za ovu priliku nastupiti brojčano manja verzija benda. On i Beli.

Bez puno priče, barem ne one zvanične, pozivamo vas na rođendansko druženje u KC Grad, u nedjelju, 1. februara 2015. godine. Okupljanje počinje u 20 h, a prvi nastup već od 21 h.

NAZAD