PROGRAM za datum :: 09/02/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 09/02/2015, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - Njuz.net

Nakon uspešnog gostovanja na delikatesnom ponedeljku prethodne godine gde se apsolutno niko od gostiju nije otrovao hranom koju su spremali, ekipa Njuz.neta će ponovo nastupiti u istom sastavu i sa istim instrumentima - šerpama, loncima i kutlačama. Za jelo će spremati hranu, a od pića će biti neko piće.

Dođite i poslužite se. Obećavamo da neće biti neukusnih fora, a za jelo ne možemo da garantujemo. Ili beše obrnuto. U svakom slučaju, dobrodošli ste u KC Grad 9. februara u 19 sati.

NAZAD
 
  Ponedeljak, 09/02/2015, 20 : 00 - 15/02/2015
Jovanka Mladenovic - Hleba i igara

U ponedeljak 9. februara u Velikoj galeriji KC Grada predstaviće nam se akademska slikarka Jovanka Mladenović svojom postavkom pod nazivom Hleba i igara. Postavku sačinjava pozamašni broj slika malog formata u tehnici akrilik na platnu kao i objekata malih dimenzija rađenih u tehnici keramike, a opus je nastajao tokom perioda 2012-2014.

Kao posledica individualnog odnosno kolektivnog sećanja generacija koje su živele na ovim prostorima poslednjih četrdeset godina, nasto je genezom ličnih iskustava koja su se godinama gomilala i neodoljivo ličila na iskustva drugih ljudi. Ilustracija ne samo umetničke nego i šire duhovne klime u kojoj se oseća nagli prelazak od posleratnog društva obnove i oskudice u društvo potrošnje. Prikazi društvenih prilika/neprilika, priča, bajki, društvenih igara, predstavljaju određen vid protesta  pravilima društvenog poretka u kome se ne možemo pozivati na moralnu ulogu umetnosti. Ovakav stav zasniva se na činjenici da je građanska nega umetnosti dosegla nesagledivu komercijalnu i političku primenu.

Kao posebna celina izdvajaju se radovi koji čine ciklus Strašne priče, a koji je autorkina jedinstvaena i nadograđena interpretacija fenomena memento mori. To je niz grafičkih prikaza poznatih dečijih i biblijskih priča, ilustruje prve spoznaje dobra i zla, kao i prvi susret sa smrću. Dok zaboravljanje patnje i smrti olakšava život podložan represivnom načelu stvarnosti (istorijski gledano), sećanje na njih podstiče poriv za savladavanjem istih i osigurava trajnost radosti.


Otvaranje je zakazano 9. februara od 20 časova, dok će izložba biti otvorena do nedelje 15. februara.

NAZAD