PROGRAM za datum :: 12/02/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Četvrtak, 12/02/2015, 19 : 00
Promocija knjige Nevena Ušumovića - U stočnom vagonu

Neven Ušumović
zbirka priča "U stočnom vagonu" (Književna radionica Rašić, 2014.)

Govore: Neven Ušumović, Tamara Krstić i Katarina Lazić

Prva  promocija zbirke priča U stočnom vagonu Nevena Ušumovića, hrvatskog pripovedača koji živi i radi na relaciji Kopar-Umag (izdanje Književne radionice Rašić i Hrvatskog kulturnog udruženja Antun Gustav Matoš, 2014) biće održana u četvrtak, 12. februara 2015. od 19 časova u Kulturnom centru GRAD. O ovom svojevrsnom  ‘’bibliovagonu’’  iz Ušumovićevih ranije objavljenih proznih knjiga (7 mladih [1997], Antologija Fak:YU, [2001], Makovo zrno[2009] i Rajske ptice [2012]) govoriće Tamara Krstić, književna kritičarka i novinarka Radio Beogradа i Katarina Lazić, urednica književnog programa u UK Parobord.

Neven Ušumović rođen je u Zagrebu, detinjstvo je proveo u Subotici,  u književnoj kritici spominje se kao „pisac granice“.  Njegovi radovi sastavni su deo antologije Best European Fiction (2010) koju je uredio Aleksandar Hemon. Prevodio je Belu Hamvaša, Adama Bodera, Petera Esterhazija i Ferenca Molnara jer je mađarski jezik počeo da uči iz nostalgije za bačkim zavičajem.

U izboru priča koje su objavljene u knjizi U stočnom vagonu Ušumović potencira teme iz poslednjih godina prošlog veka, Suboticu  u ratno i poratno vreme, progovara o rascepljenosti porodica, o ćutanju o zločinima, pasivnom otporu  ugroženosti pojedinca a motiv granica je sveprisutan kao politički, kulturni i emotivni izazov.

Predstavljanje priča  U stočnom vagonu pružiće priliku našoj publici da čitajući ga u originalu, od ovog mladog i cenjenog pisca dobije odgovore na pitanja koja se sve češće postavljaju piscima sa ex-YU prostora: ima li zajedničkog kulturnog prostora za pisce i čitaoce koji se razumeju, iako potiču iz sada različitih država i kako se ta prostorna razdvojenost očitava u njihovom stvaralaštvu.

NAZAD