PROGRAM za datum :: 25/02/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 25/02/2015, 19 : 00
Neon Jazz

Neon Jazz je nepretenciozno džez veče u Kc Grad koje nekada ima, a nekada nema živi bend. Dešava se svake neparne srede što je možda neki naš način da vam ukažemo na poluparnost očekivanosti koja samim tim postaje nezivesna. Poluparnost je onaj ritam koji vaše stomak oseti kada mu je neplanirano prijatno u duši. Neko fino vino ili možda interesantan izbor čajeva u gradskom baru, začinite to sve sa par dragih lica i to je pravi recept za prijatno februarsko veče. Krećemo od 19 časova.

Ulaz slobodan

NAZAD
 
  Sreda, 25/02/2015, 20 : 30
Scensko čitanje teksta: Poslednja panda, Dino Pešut

Reditelj: Dino Pešut
Glumci: Hana Selimović, Milica Stefanović, Milan Jovanović, Željko Maksimović

Njih je četvero i određuje ih samo vrijeme. Jer ono prolazi.
Ana, Marija, Luka i Marin su arhetipske mogućnosti jedne generacije i jednog konteksta uvjetovanog vremenom. Njihovo vrijeme su četiri punkta u sazrijevanju dok ne zauzmu svoje mjesto već pripremljeno za njih. Drama Pretposljednja panda ili statika posljednja je drama u ciklusu kojoj prethode Pritisci moje generacije i L.U.Z.E.R.I. . Nagrađena je prvom nagradom Marin Držić za najbolju dramu 2013. Godine od strane Ministarstva kulture. Ana, Marija, Luka i Marin su rođeni u Sisku, u ratu te postaju visokoobrazovani građanini bez temeljnih saznanja o životu, bez onii životnih vrhunaca, bez sudbonosnih odluka. Ostavljeni su s tek nekoliko krajnje suptilnih trenutaka.

Pretposljednja drama ili Statika je drama za čitanje i za izvedbenu refleksiju stoga će i krenuti od dramaturškog čitanja propitujući moguće slike, transfere i punktove prepoznavanja. Četiri lika se formiraju introspekcijom i uspomenom, melakolijom koja im se razvija prerano i spoznaje koje dolaze ipak prekasno, kada tako izgubljeni već postaju odrasli ljudi, možda nevoljeni, možda nespašeni i gotovo sigurno ugroženi. Oni jesu iz Siska i možda su stasali u Hrvatskoj, ali su prije svega jedna paradigma stvorena u jednom političkom kontekstu koja ih nesmiljeno utemeljuje u sentimentu.

Drama je prevedena na engleski jezik te objavljena u časopisu Croatian Theatre te očekuje svoju hrvatsku praizvedbu u svibnju 2015. U Zagrebačkom kazalištu mladih.

NAZAD