PROGRAM za datum :: 05/04/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 05/04/2015, 18 : 00
Ciklus japanskog animiranog filma - The Garden of Words

Posle vrlo posećenog ciklusa Norveškog filma Kulturni centar Grad u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu nastavlja filmski ciklus sa izborom japanskog animiranog filma. Anime je naziv za sve animirane filmove ili serije iz Japana i ova vrsta stvaralaštva nastala je početkom 20 veka. Postoji veliki broj žanrova i pod žanrova ali anime koje ćemo gledati u narednom periodu uglavnom su namenjeni svim uzrastima.

Ulaz slobodan

The Garden of Words

Reditelj Makoto Šinkai važi za najveću zvezdu u usponu na anime sceni. Opisuju ga kao „naslednika Hajao Mijazakija“.
Kratki film koji ga je proslavio, „Voices of a Distant Star”, u celosti je animirao sam na svom kompjuteru, radeći bez ičije pomoći.

U međuvremenu, Šinkai je osnovao sopstveni anime studio i izbacio brojne filmske hitove, kojima je zajednički snažan autorski pečat, bogata i lako prepoznatljiva animacija, preispitivanje svakodnevice, kao i melahnolična, gorsko-slatka atmosfera. Nakon iskoraka sa „Hoshi wo Ou Kodomo“, avanture u giblijevskom stilu, Šinkai se vratio tematici koju najbolje poznaje – a to su svakodnevni život običnih ljudi, odrastanje i krhkost emocija. „Garden of Words“ je priča o neobičnoj vezi dvoje različitih ljudi: Takao je srednjoškolac koji beži sa časova i želi da se bavi dizajnom obuće, dok je Jukino starija žena koja nerado govori o svojoj prošlosti. Njih dvoje se sastaju u jednom vrtu  samo po kišnim danima, i lagano se otvaraju jedno prema drugom.

Kako vreme prolazi, Takao i Jukino su sve bliži – ali kišna sezona u Japanu polako se primiče kraju.
Ovaj film nije prikladan za mladje od 12 godina.

NAZAD
 
  Nedelja, 05/04/2015, 20 : 00
Oskar Schonning kvartet (Stokholm)

Nedelja veče, početak aprila, početak proleća. Idealni uslovi da se na talasu melodija zaplovi jazz vodama stokholmskog arhipelaga. U goste KC Grad-a dolazi ni manje ni više nego čuveni Oskar Schonning kvartet sa svojim koncertom pod jednostavnog naziva – Violina.

“Violina” je album koji je snimljen uživo a napisao ga je švedski džez basista i kompozitor Oskar Schonning. Kada je krenuo sa glavnom idejom šta želi da postigne svojom muzikom, rekao je: "treba da zvuči kao “Spiegel im Spiegel”, od Arvo Part-a, koji se susreće sa “Line Up-om” džez pijaniste Leni Tristano-a."

Pored Oskara na kontrabasu, kvartet čine članovi koji su odigrali neke od glavnih uloga u dešavanjima na švedskoj džez sceni u poslednjih 10-15 godina - Nils Berg na bas klarinetu, Jonas Ostholm za klavirom i Sebastian Voegler na bubnjevima.

Specifičnost ovog gostovanja jeste što će vrsni muzičari boraviti u Beogradu par dana pred koncert i kroz susrete i istraživanje lokalnog zvuka, na nedeljnom koncertu u KC Grad-u imati goste-muzičare iz Beograda.

Line up za koncert “Violina” u KC Grad-u čine Svetlana Radovanovic (violina), Goran Grbić (truba), Nils Berg (bas klarinet), Vit Kristan (piano), Oskar Schönning (kontrabas) i Sebastian Voegler (bubnjevi).

Cena karte 100 rsd

NAZAD