PROGRAM za datum :: 11/05/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 11/05/2015, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - Noć Muzeja

Prva Noć muzeja u Srbiji održana je 2005. godine u Beogradu. Tokom svih ovih godina rasli smo zajedno i dokazali vam da umemo da napravimo odličan provod u muzejima, uz mnogo kulture i prstohvat zabave. Ove godine uz lokacije koje ste zavoleli, otvaramo i nove prostore koji će vam ispričati pomalo zaboravljene, ili do sada neispričane priče, organizujemo posebne obilaske muzeja za najmlađe... Ukratko – spremni smo za nove izazove!

Zbog toga vas 11. maja pozivamo na Delikatesni ponedeljak, da se upoznamo, družimo, zabavimo i dokažemo vam da osim odličnog provoda u muzejima umemo da pripremimo i nekoliko odličnih zalogaja.

P.S. Ove godine naša zemlja-partner je Austrija, pa se stoga spremite na nekoliko tradicionalnih srpsko-austrijskih iznenađenja ;)

NAZAD
 
  Ponedeljak, 11/05/2015, 20 : 00 - 24/05/2015
Franziska Wicke - Zanat u Beogradu

U ponedeljak 11. maja u 20 časova otvaramo dokumentarno-umetničku izložbu nemačke umetnice Franziske Wicke pod nazivom Zanat u Beogradu, koja se načelno bavi zanatlijama u Beogradu, njihovim radnim prostorima ali i njihovim životnim pričama.
Postavka je proistekla iz autorkinog aktuelnog umetničkog istraživanja prostora, sećanja i migracije jezika. Selekcija raznovrsnih zanatlija omogućuje publici pogled na njihove radionice ali i najzanimljivije anegdote koje su pratile njihov zanat kroz istoriju, ali i osnovne informacije o istoriji svakog zanata koji je u postavci. Wicke je u ovom opsežnom istraživanju posebnu pažnju obratila na razvoj pojedinačnih zanata te njihovo poreklo i konačno vreme migracije u Beograd.
Mešavina osmanskog i austro-ugarskog kulturnog modela na prostorima prestonice diktira upliv zanata i njihov razvoj. Publika će takođe moći da sazna koji su zanati ostali cenjeni promenom vlasti posle II svetskog rata i ko je to sašio preko dvesta belih košulja Jospiu Brozu Titu i to po meri, ali i kako su pojedine zanatlije svedočile i učestvovale u razvoju i modernizaciji prestonice. Izložbu će pratiti specijalna publikacija koja je štampana u Austriji.
Kako su tradicionalni zanati odavno na izdisaju ova izložba je svojevrsni omaž ljudima koji odolevaju i još uvek istrajavaju u manufakturnoj proizvodnji, koju je odavno zamenila masovna produkcija robe lošijeg kvaliteta.

Izložba Zanat u Beogradu će biti otvorena do nedelje 24. maja.

NAZAD