PROGRAM za datum :: 19/05/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 19/05/2015, 17 : 00
Exploring Inspirations

Najnoviji projekat na temu dizajna i očuvanja tradicionalnih zanata pod nazivom Exploring inspirations, a podržan od strane Stimulering Fund Creative Industries Fund Netherlands, startuje u maju. Projekat će imati tri etape u tri discipline: dizajn odeće, nakita i obuće. Finalna četvrta etapa projekta prikazaće rezultate svih disciplina na objedinjenoj izložbi u Velikoj galeriji KC Grada. Na projektu će biti angažovani dizajneri odeće, obuće i nakita iz Holandije i Srbije sa ciljem da inspirisani starim zanatima, tehnikama realizuju sopstvene savremene dizajnerske komade koji će biti proizvedeni upotrebom tradicionalnih tehnika poput štrikanja,veza, filigrana i drugih.

Prva etapa projekta Exploring Inspirations nosi podnaslov Inovativna kreativnost i upućuje na potrebu svakog pojedinca da pronađe svoj put u cilju postizanja željenih ciljeva. Tokom nedelju dana dizajneri će imati sveobuhvatan program koji će bit krunisan produkcijom skica predmeta čiji će prototipovi biti realizovani u narednom periodu i koji će se dalje proizvoditi i činiti svojevrsnu kolekciju dizajniranih predmeta.  U ovoj etapi iz Holandije nam dolaze dizajnerke Sanne Jansen (www.bysannejansen.com/) i Conny Groenewegen (www.connygroenewegen.nl/), čiji se rad i koncept vrlo razlikuju, iako su obe zainteresovane za istraživanje tradicionalnih zanata. Domaće modne dizajnerke koje smo uključili u ovaj projekat su Vesna Kracanović (www.vesnakracanovic.com),  Magdalena Klašnja (www.magdalenaklashnja.com) i Irina Somborac.

19. maja od 17h u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad dizajnerke priređuju mini pop-up izložbu na kojoj će svaka od njih održati prezentaciju svog rada i pokazati deo svojih kolekcija. U nastavku programa Lisa Goudsmith i Charlotte Corstanje održaće  predavanja na temu savremenog dizajna i kreativne industrije. Cilj je razmena iskustava aktera kreativnih industrija u poređenje tržišta dizajna odeće naše zemlje sa Holandijom.

NAZAD