PROGRAM za datum :: 09/06/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 09/06/2015, 19 : 00
Promocija knjige Prva ljubav

Učestvuju: Biljana Srbljanović, Uglješa Šajtinac i Mario Liguori.

U lirskim isečcima iz svakodnevnog života, Mario Liguori govori univerzalnim jezikom ljubavi koji se, kao crvena nit, provlači kroz sećanja pripovedača i neosetno utkiva u njegovu prozu.

Krećući se uglavnom unutar trougla svoje lične geografije – Italija, Srbija, Švedska – Liguori uvodi čitaoca u različite mentalitete i društvene sredine, ne odustajući od mediteranskih tonova svog podneblja. Njegovi junaci su obični ljudi koji će setom i melanholijom osvojiti čitaoca i otkriti mu najskrivenije kutke ljudske duše.

Pitke, dirljive priče iz ove knjige svedoče o autorovoj ljubavi prema životu i ljudima, a njegova posvećenost srpskom jezičkom izrazu i umeće da srpskom čitaocu uspešno dočara sve nijanse i prelive u psihologiji njegovih književnih junaka – govore o jedinstvenoj i osobenoj pojavi u novijoj srpskoj književnosti.

„Svakako, atraktivan srpski pripovedač.“ Draško Ređep.

„Ne radi se o tome da je Mario Liguori savladao srpski jezik. On je izmislio svoj srpski jezik.“ Biljana Srbljanović

„Pojavom Marija Liguorija srpska kultura konačno dobija svoga Džozefa Konrada.“ Dušan Veličković

Mario Liguori (Sarno, Italija, 1976) piše na italijanskom i srpskom jeziku. Zastupljen je u antologiji Buket za staru damu (Protego, 2008), a autor je putopisne proze Snatrenja (Službeni glasnik, 2010), dvojezične zbirke Sedam jesenjih priča/Sette storie autunnali (Akademska knjiga, 2013) i knjigu priča Prva ljubav (Laguna, 2014). Objavljivao je članke u listovima Danas, Politika, Blic, Oslobođenje, L'Isola i drugim dnevnicima. Strastveni je putnik. Predaje italijanski jezik na Filozofskom fakultetu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Mario Liguori je danas jedan od najpopularnijih pisaca u Srbiji. Mnogi ugledni pisci, profesori i književni kritičari govorili su i pisali o njemu. Prof. dr Gojko Tešić je rekao da obitavanje Marija Liguorija u srpskom jeziku predstavlja presedan u istoriji srpske književnosti, a Draško Ređep je zaključio da je Mario Liguori napisao pripovetke najviše razine srpskog kazivanja."

NAZAD
 
  Utorak, 09/06/2015, 21 : 00
The Coathangers (Atlanta, GA, U.S.A.)

Pre devet godina, 2006, četiri devojke iz Atlante praktično vica radi formiraju bend The Coathangers ne bi li svirale po lokalnim žurkama, najčešće kao predgrupa mnogim drugim nezavisnim rok grupama koje su svraćale u njihov grad. Međutim, neobavezno zajedničko muziciranje ubrzo postaje malo ozbiljnije, devojke dolaze do prvog albuma, a posle njega i par singlova, onda je na redu i drugi album, pa par turneja, pa ozbiljniji odziv na njihove koncerte, a onda su ih Black Lips kao predgrupu poveli sa sobom na turneju i posle toga ništa više nije bilo isto, kako se to obično kaže. The Coathangers su prevazišle okvire lokalne scene, glas o četiri devojke dopro je daleko, a to je uzrokovalo ne samo veću prodaju ploča, nego i pozive da se sviraju neka egzotična mesta koja mnogi američki indie bendovi nikada ni ne vide. 2012. sviraju po Evropi kao predgrupa The Thermals, a sledeće godine sledi ista stvar samo sa ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead.

Krajem 2013. bend napušta Candice Jones | Bebe Coathanger – klavijature, glas i The Coathangers postaju trio (Julia Kugel | Crook Kid Coathangers - gitara glas, Meredith Franco | Minnie Coathanger – bas i Stephanie Luke | Rusty Coathanger – bubnjevi, glas).

Ubrzo, početkom 2014. objavljuju četvrtu ploču „Suck My Shirt“. Novi album i bazična rok postava dodaju poprilično drugačiji šmek muzičkom izrazu devojaka iz Atlante. Obzirom da nemaju muškarce u grupi, vrlo ih je lako bilo smestiti u više žanrovskih varijanti all-girl bendova. Neki su ih poredili sa sličnim postavama iz 60-tih, neki sa sličnim varijantama iz 80-tih, neki drugi sa riot grrrrls iz 90-tih, ali čini se da su ove tri cice sve to i još ponešto. To ponešto pre svega odnosi se na uspešan miks nju vejv zvuka sa garažnim pankom, dva žanra koja retko uspevaju da se sjedine, a da to zvuči dobro. U njihovom slučaju ova kombinacija deluje sasvim prirodno, samim tim dovoljno kvalitetno, a visoke ocene albuma po muzičkoj štampi potvrđuju talenat ženskih Ramones kako ih je par kritičara markiralo.

2014. bila je izuzetno uspešna za devojke iz naše priče. Pored ploče karijere, The Coathangers imale su i samostalnu evropsku turneju, ali nisu se na tome zaustavile, naprotiv. Posle evropske usledile su turneje po Japanu i Australiji, nekoliko festivalskih nastupa i, što je za svaki bend najbitnija stvar, bile su zauzete gotovo preko svake mere.

Ovih dana (početak maja) The Coathangers su u studiju, snimaju novi album. Za manje od mesec dana ponovo dolaze u Evropu, a ovaj put neće preskočiti naše krajeve. Debitantski koncert za The Coathangers u Beogradu zakazan je za utorak, 9. Jun u KC Gradu, a od 21:00. Karte su u pretprodaji po ceni od 700 dinara na šanku KC Grada i u Pinball Wizard prodavnici ploča.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Coathangers
http://thecoathangers.com/
http://thecoathangers.bandcamp.com/
http://pitchfork.com/reviews/albums/19119-the-coathangers-suck-my-shirt/
http://www.last.fm/music/The+Coathangers
http://thecoathangers.tumblr.com/
http://www.badmusicforbadpeople.com/2015/05/the-coathangers-atlanta-ga-u-s-a/

NAZAD