PROGRAM za datum :: 21/09/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 21/09/2015, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - Institut Servantes

Krenite na gastronomsko putovanje Kolumbovim stopama: Institut Servantes će vam ovom prilikom predstaviti tradicionalne španske ukuse, a potom i kulinarstvo Novog sveta: delikatesna jela i začini iz kuhinja Latinske Amerike. U saradnji sa Ambasadom Meksika i Ambasadom Argentine pripremićemo špansko sočivo, argentinske empanadilje i meksički naćos sa raznim sosovima.

Cena porcije / bona 150 rsd

NAZAD
 
  Ponedeljak, 21/09/2015, 20 : 00 - 27/09/2015
Exploring Inspirations - II etapa, dizajn nakita

Projekat Exploring inspirations, podržan od strane Stimulering Fund Creative Industries Fund Netherlands, počeo je u maju ove godine. Projekat se sastoji iz tri etape u tri discipline: dizajn odeće, nakita i obuće. Finalna četvrta etapa projekta prikazaće rezultate svih disciplina na objedinjenoj izložbi u Velikoj galeriji KC Grada. Na projektu su angažovani dizajneri odeće, obuće i nakita iz Holandije i Srbije sa ciljem da inspirisani starim zanatima, tehnikama realizuju sopstvene savremene dizajnerske.

Posle uspešno realizovane prve etape projekta, gde je u fokusu bio dizajn odeće, u periodu od 21. do 27. septembra realizovaće se etapa posvećena dizajnu nakita. Kao i sa dizajnom odeće i ovoga puta polazna inspiracija koju će istraživati gostujući dizajneri jeste inspiracija tradicionalnim tehnikama i zanatima, sa ciljem da se očuvaju i da ih gostujući dizajneri primene u izradi savremenog nakita u skladu sa sopstvenim senzibilitetom. Odlučili smo se za delikatnu tehniku filigrana i pozvali makedonsku dizajnerku nakita Biljanu Kekackosku, koja će gostujućim dizajnerima održati radionicu za savladavanje tehnike filigrana, čiji rezultat treba da budu komadi nakita koji će biti predstavljani na finalnoj izložbi u decembru.

Prateći program projekta i u ovoj etapi je pop-up izložba na kojoj predstavljamo radove gostujućih dizajnera kao i njihovih kolega iz Srbije i pravimo mali presek dizajna savremenog nakita. Predstavićemo dva dizajnera nakita iz Holandije: Ninu Sajet (ninasajet.nl) i Nhat-Vu Danga (nhatvudang.com), čiji su stilovi dosta eksperimentalni I različiti, a njima će se na radionici filigrana priključiti Nenad Stojaković koji vodi brend Studio Manufactura. Grupna izložba nakita obuhvatiće još desetak domaćih autora koji se izdvajaju svojom kreativnošću i idejama i čiji nakit je već uveliko prihvaćen i nošen.

Pored izložbe publici će i ovoga puta biti priređena predavanja eksperata iz Holandije sa generalnom temom dizajna nakita. Ugostićemo poznatog holandskog dizajnera nakita Teda Notena (tednoten.com) koji će predstaviti svoj rad u petak 25. septembra, te preneti svoje iskustvo tokom dugogodišnje karijere. Sa druge strane ispred fondacije Francoise van den Bosch (francoisevandenbosch.nl/en/) predavanje o istoriji dizajna nakita u Holandiji kao i značaju same fondacije održaće istoričarka umetnosti i publicista, Liesbeth den Besten u subotu 26. septembra. Time će bogat nedeljni program biti zaokružen.

NAZAD