PROGRAM za datum :: 09/11/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 09/11/2015, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - Srpsko-finsko društvo Seura

Šta se kuva na krajnjem severu Evrope? I ove godine srpsko-finsko društvo Seura vas priprema za zimu gastronomskim specijalitetima Finske,gde je u dugim zimskim danima sneg veoma važan ali na vašu sreću ne kao hrana već kao ... izvor svetlosti.
Pripremite se da okusite poznate sastojke u jedinstvenim finskim kombinacijama. Seura će vas zagrejati kremastom čorbom od lososa, a zatim su tu slatko-slani kolač od šargarepe i salata od cvekle i piletine na specijalnom hrskavom hlebu.
Seurina škola finskog jezika se nada da posle ove degustacije više nećete govoriti ‘cheeeese!` pre fotografisanja ve
‘muikku!` (vrsta bele ribe), reč koja Fincima stavlja osmeh na lice.

https://www.facebook.com/Seurabeograd

NAZAD
 
  Ponedeljak, 09/11/2015, 20 : 00 - 15/11/2015
Neorganizovane šetnje - Sakari Viika

Fotografije Sakari Viika-e nastale su tokom njegovog boravka u Beogradu u okviru artist in residence progama Kulturnog centra Grad. Na njima su prikazane svakodnevne situacije i napuštene lokacije glavnog grada. Deo filma Neše Paripovića radjen  osmomilimetarskom kamerom koji je istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević pokazao u okviru svog predavanja u oktobru 2014 u Kc Gradu postao je na neki način moto ove serije fotografija. U filmu putanja kretanja umetnika je pravolinijska a kretanje finskog fotografa je neorganizovan cik cak pravac. “Pustio sam da me intuicija vodi do neplaniranih lokacija sa iznenadjujućim prikazima”. Serija fotografija predstavlja različite poetične scene grada, njegovu svakodnevnicu kao i napuštene prostore.
Fotograf Sakari Viika (rođen 1956) živi i radi u Helsinkiju. Bavi se foto-novinarstvom i svojim fotografijama dokumentuje različite forme umetnosti, počevši od plesa i opere, pa sve do vizuelnih umetnosti i različitih performansa.

Izložba je realizovana uz podršku FRAME Visual Art Finland i TAIKE - The Arts Promotion Centre Finland
Senka Ursulov, asistent na projektu Kc Grada i street art umetnik Lortek bili su vodiči kroz Beograd.

NAZAD