PROGRAM za datum :: 17/11/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 17/11/2015, 18 : 00
PHPSrbija Meetup #5

Zdravo svete #5,

Peti po redu meetup/beerup je zakazan za 17. Novembar 18h (Isto mesto) KC Grad, Beograd. (molimo vas da dođete ranije oko 17:30h)
Refactor, How to train your dragon - Aleksandar Stevanović 

Jako je malo potrebno aplikaciji koju smo gradili i negovali dugo vremena da postane aždaja koju je nemoguće ukrotiti. Vreme je za promene. Pokušaćemo da približimo ideju da ne postoji kod koji je nemoguće učiniti boljim kroz refaktor. Potreban je samo pravi alat i dobar pristup. Predavanje je namenjeno programerima koji zbog straha i neiskustva puštaju da kod vlada njima a ne oni kodom. Shvatiće da nisu sami u tome.

Elasticsearch, kratak intro za moćnu pretragu - Miloš Jovanov

Šta je ElasticSearch, kako radi, kako organizuje strukture podataka, kako organizuje čuvanje podataka na storage-u? U ovom predavanju će biti približena arhitektura ElasticSearch, način mapiranja i jednostavna pretraga po podacima i mnoge druge misterije.
Sponzor petog po redu meetup-a je kompanija MyTrendyPhone, zahvaljujemo im se sto podržavaju zajednicu PHP programera!
Vidimo se!

NAZAD
 
  Utorak, 17/11/2015, 20 : 00
Gradska knjižnica - Jezik i kulturna politika

Koju ulogu jezik/akcenat/dijalekat igraju prilikom procenjivanja neke osobe? Kako je došlo do toga da se „južnjačkim dijalektima“ pripisuju i neke osobenosti koje nemaju veze sa jezikom, kao što su nizak kulturni ukus i opšta civilizacijska zaostalost? Zbog čega se zagrebački, novosadski i splitski doživljavaju kao „kul“, a govori Niša, Vranja i Pirota kao smešni ili čak bizarni? Da li je u pitanju samo nadmenost centra spram periferije, ili tu ima i nečeg drugog?  Poređenja radi, kakva je situacija u drugim zemljama?
Zbog čega je kampanja „Negujmo srpski jezik” izazvala tako burne reakcije? Čemu služi normiranje jezika? U kojim prilikama je poželjna upotreba standardnog/normiranog/književnog jezika? Da li postoje krajevi u Srbiji u kojima se govori nepravilno?
Bosanski ili bošnjački jezik? Šta je ispravno, i ko treba da odlučuje o tome?
U novembarskoj Gradskoj knjižnici govorićemo o ovim temama, pokušaćemo da bar malo razbistrimo konfuziju koja postoji u javnom prostoru, razrešimo i neke od sopstvenih nedoumica, kao  i da ukažemo na uvrežene stavove koji nemaju utemeljenja u lingvistici, ali se uprkos tome podstiču kroz obrazovni sistem. 
Učestvuju: Tanja Petrović, autorka knjige „Srbija i njen Jug: 'Južnjački dijalekti' između jezika, kulture i politike“ (Fabrika knjiga, 2015), Jelena Filipović, profesorka sociolingvistike na Filološkom fakultetu u Beogradu, Đorđe Božović, asistent na Katedri za Opštu lingvistiku na istom fakultetu, Milan Miljković, istraživač sa Instituta za književnost i Dejan Ilić, urednik izdavačke kuće Fabrike knjiga.
Moderatori: Tijana Spasić i Bojan Marjanović

NAZAD