PROGRAM za datum :: 01/12/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 01/12/2015, 20 : 00 - 04/12/2015
Art Terapija - izložba radova korisnika psihijatrijskih usluga

U utorak 1. decembra udruženje Prostor predstaviće rezultate svog projekta Oporavak u zajednici. Tim povodom se priređuje izložba radova nastalih u okviru art terapijskih radionica koje je držala Mina Aleksić, art terapeutkinja.
Oporavak u zajednici je projekat međundarodne mreže pomoći IAN.
Predstavlja podršku oporavku osoba sa mentalnim poteškoćama i njihovo potpuno uključivanje u zajednicu sa ciljem da podrži proces deinstitucionalizacije.
Realizovan je pod pokroviteljstvom Evropske unije a podržan je i od Ministarstva kulture Republike Srbije.
U periodu od dvanaest meseci, u okviru ovog projekta, udruženje Prostor je realizovao art terapijske radionice sa korisnicima psihijatrijskih usluga.
Na ovaj način, korisnicima psihijatrijskih usluga pružena je prilika da se približe umetnosti kako bi prevazišli usamljenost, razvili interesovanje za nove sadržaje, osnažili se za aktivno učešće u kulturnom životu zajednice, saradnju, aktivno učenje i sticanje novih znanja i veština. Pristup je baziran na individualnom odnosu svakog pojedinačnog korisnika i pružaoca usluge koji prati raspoloženje, lične afinitete i potrebe kako bi omogućili korisnicima da osete da su prihvaćeni i jednaki ostalim članovima zajednice.

Izložba se otvara od 20 časova, a biće otvorena do 4. decembra u periodu od 14 do 20 časova.

NAZAD
 
  Utorak, 01/12/2015, 22 : 00
Delaney Davidson (Lyttelton, New Zealand)

Ovaj novozelandski gospodin i probisvet poseduje jedan od najzanimljivijih vokala u modernoj rok muzici. Vokal koji ćete momentalno prepoznati, ako ga čujete pre toga. Ne samo što je jedinstven i sugestivan, već je istovremeno mračan i melanholičan, a na momente takav da ledi krv u žilama. Bowie + Murphy + Brel na nekonvencionalni i trenutke iščašeni kantri način koji Dilejni skladno meša sa drugim, mahom evropskim stilovima.
Muzička karijera Dilejnija Dejvidsona započinje 2002. sa kultnim švajcarskim bendom The Dead Brothers sa kojima je snimio dva albuma („Flamend Herz“ 2004. i „Wunderkammer“ 2006. oba za Voodoo Rhythm Records) i svirao sve turneje u tom periodu. 2007. objavljuje prvi solo album „Rough Diamond“, 2008. drugi „Ghost Songs“, a 2010. „The Port Of Amsterdam“ i „Self Decapitation“. Iste godine pobeđuje na takmičenju za tužnu pesmu u Berlinu, a 2011. u vrlo oštroj konkurenciji pobeđuje na takmičenju One-Man bendova u Cirihu. Takođe, 2011, izlazi mu i peti solo album „Bad Luck Man“ (Voodoo Rhythm) posle kojeg njegova solo karijera kreće ozbiljno uzbrdo.
2012. snima album „Sad But True – Volume One“ sa mladim i talentovanim Marlonom Williamsom i nekoliko NZ kolega. Ta ploča doneće mu prvu vrednu nagradu na domaćem terenu kao najbolji kantri album novozelandske produkcije te godine. Malo paradoksalno obzirom da je karijeru napravio van Novog Zelanda, a i iz razloga što Dilejni živi poput vagabunda, stalno je na putu, na turnejama po Evropi i Americi.
2013. sa sličnom ekipom izdaje „Sad But True – Volume Two“ u sopstvenoj režiji, a prošle godine i treći deo „Sad But True – Volume Three“, koja će ga ustoličiti na poziciji apsolutnog šampiona novozelandskog kantri zvuka, a kao potvrdu tvrdnje krajem 2014. po treći put zaredom kao najbolja kantri pesma u godini izabrana je upravo ona koju je Dilejni napisao (Whiskey & Kisses; napisao i otpevao sa Tami Neilson). Prošle godine DD objavljuje još jedan album kao solo autor „Swim Down Low“, a ove godine čak dva: najpre „Diamond Dozen“ na vinilu za Squoodge Records i u jako ograničenoj količini koja je planula u roku od dva dana i „Lucky Guy“ početkom septembra za Rough Diamond / Southbound Music.
Evidentno je da je Dilejni Dejvidson vrlo plodan autor. Za manje od deset godina snimio je osam solo i tri albuma sa novozelandskim saradnicima. Istovremeno, proputovao je planetu i svirao u svakom baru i klubu u Americi, Australiji i Zapadnoj Evropi. Treba reći i da je Dilejni zainteresovan i za druge sfere umetnosti, ponajviše slikarstvo, pozorište i film. Shodno tome je dobar broj video spotova koje je snimio sam osmislio, a isto važi i za omote ploča, postere za nastupe itd. Stoga nije neobično što ga danas mnogi vide kao jednog od najozbiljnijih DIY umetnika.
Ipak, ono što će ga po prvi put predstaviti beogradskoj publici biće njegove pesme. Putujući Trash Blues propovednik, lutajući izaslanik istočnoevropske ciganske muzike i dostojanstveni izvođač pogrebnih folk pesama nastupiće sa pratećim bendom u utorak, 1. decembra u Kulturnom centru Grad od 22:00.
Karte u pretprodaji: do 1. novembra 600 dinara, od 1. novembra do kraja meseca 800 i na dan koncerta 1000 dinara. Prodajna mesta: Pinball Wizard Records i KC Grad.

https://en.wikipedia.org/wiki/Delaney_Davidson
http://www.delaneydavidson.com/
https://www.facebook.com/pages/Delaney-Davidson/355666385603
https://delaneydavidson.bandcamp.com/music
http://www.badmusicforbadpeople.com/2015/09/delaney-davidson-lyttelton-new-zealand/

NAZAD