PROGRAM za datum :: 22/12/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 22/12/2015, 20 : 00
Gradska knjižnica - (Ne) pitaj me kako sam – Savremena kultura za mlade

Učestvuju: Stevan Filipović, Jasminka Petrović i Ivana Lukić

Moderatori: Tijana Spasić i Bojan Marjanović

Do pre nekoliko godina, domaći filmovi, predstave i knjige retko su se bavili životom mladih u Srbiji, a posebno retki bili su autori spremni da se uhvate ukoštac sa sve komplikovanijim i nasilnijim okruženjem u kom današnji tinejdžeri žive. Između sadržaja za decu i onih za odrasle zjapila je velika rupa, koja je postepeno počela da se popunjava kvalitetnim i provokativnim ostvarenjima. Filmovi sa adolescentima u fokusu eksplodirali su i doveli u žižu čitavu novu generaciju autora i autorki - od „Šišanja“ Stevana Filipovića i „Tilva Roša“ Nikole Ležaića, preko „Klipa“ Maje Miloš, do “Paname” Pavla Vučkovića i novog rada Stevana Filipovića, „Pored mene“, dobitnika Zlatne Arene u Puli i Nagrade mlade publike u Sarajevu.

U pozorištima su se pojavile predstave u kojima kroz dramske radionice mladi na scenu iznose sopstvene probleme, strahove, iskustva, i na taj način lakše komuniciraju sa publikom, njihovim vršnjacima (tu bi najpre trebalo pomenuti komade “Muškarčine”, “Nemačka” i “Kuća velikog rata” Minje Bogavac, koja je i scenaristkinja filma “Pored mene”). Što se tiče književnosti, Kc Grad može da se pohvali da je 2012. objavio zbirku priča „Prostor za mokrog psa“, namenjenu tinejdžerskom uzrastu, a ove godine pojavile su se i dve izuzetne knjige u izdanju Kreativnog centra, „Leto kad sam naučila da letim“ Jasminke Petrović, i „(Ne) pitaj me kako sam“ psihologa i profesorke u XIV beogradskoj gimnaziji Ivane Lukić, koja je za svoju prethodnu knjigu „Igra odrastanja“ dobila nagradu Neven za najbolje delo popularne nauke. 

O umetnosti za mlade i temama koje ona u svojim brojnim pojavnim oblicima otvara, u KC Gradu razgovaramo sa Stevanom Filipovićem, Jasminkom Petrović i Ivanom Lukić.

NAZAD