PROGRAM za datum :: 23/12/2015 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 23/12/2015, 10 : 00 - 17/01/2016
Frontiers in Retreat - Mirko Nikolic AiR

KC Grad nastavlja sa realizacijom projekta Frontiers in Retreat i platforme koja okuplja međunarodne umetničke rezidencijalne programe i pokreće multidisciplinarni dijalog o ekološkim pitanjima. U okviru programa Mirko Nikolić je tokom septembra 2014. boravio u Sirogojnu, i tada je kroz performans povezao ovce, pastira, pletilje i finansijska tržišta. Ovog puta težište rada predstavlja bakar.

Tokom decembra i januara, Mirko Nikolić će nastaviti projekat mi ❤ bakar & bakar ❤ nas, istraživanje kroz više faza i lokacija koje pokušava da rasloji i produbi intimnu međuzavisnost savremene haj-tek civilizacije i metalogenih minerala. Tokom septembra i oktobra 2015, Mirko je boravio u Boru gde je istraživao istoriju i sadašnjost rudarstva u regionu, a na kraju druge faze radova u januaru 2016. će prikazati prve ishode tog procesa.

Veza između bakra i ljudi je stara koliko civilizacija, ovaj element je zapravo omogućio “kvantni skok” čoveka iz kamenog doba u metalno, u kome se i dalje nalazimo. Ovaj tekst je pre svega skup elektrona koji sprovode zemljani elementi, dakle nalazi se na kraju jedne složene tehnološke putanje koja vodi od Zemlje do naših domova. Da li su moguće i druge putanje, manje linearni oblici povezivanja sa Zemljom putem bakra?

Istočna Srbija je mesto gde već oko 85 miliona godina živi bakar i uz njega, mada malo kraće, i ljudi. Na ovom tlu su nicali i razvijali se neki do najstarijih rudnika Evrope još od pre oko sedam milenijuma. Zatim, tokom raznih perioda Bronzanog i Metalnog doba, Antike i Srednji veka, ovde su radile generacije rudara. Moderni borski rudnik je aktivan već 111 godina, a izgleda da su u okolini i nova ležišta na vidiku. Geološki procesi se po definiciji odvijaju u periodima izvan ljudskog domašaja, ali u ovom trenutku čovek je takođe geološki činioc. Zajedno sa mineralima mi pravimo duboke budućnosti, i mi ❤ bakar & bakar ❤ nas postavlja pitanje kako da pokrenemo jednu dugotrajnu ljudsko-zemaljsku saradnju.


Frontiers in Retreat projekat organizuje HIAP/ Helsinški međunarodni umetnički program u partnerstvu sa  organizacijama Mustarinda iz Finske, Scottish Sculpture Workshop – SSW iz Škotske, Interdisciplinary Art Group SERDE iz Letonije, Kulturnim Frontom – Kc Gradom iz Srbije, Centre d'Art i Natura de Farrera iz Španije, Skaftfell – Centre for Visual Art sa Islanda i Jutempus iz Litvanije.
Projekat se realizuje uz podršku EU programa za kulturu 2013 – 2018 i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

NAZAD
 
  Sreda, 23/12/2015, 19 : 00
Vodič kroz nestajanje - promocija romana Silvane Hadži-Đokić

23.12.2015. u 19h u KC Grad, promocija romana “Vodič kroz nestajanje” Silvane Hadži-Đokić.
Moto: Nestajanje onih ispred i iza nišana, kroz dva veka, tri vere i četiri oltara.
Učesnici:
Ljiljana Sop, recenzent
Sofija Živković, književni kritičar
Lora Orlović, glumica
i autorka

NAZAD