PROGRAM za datum :: 04/01/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 04/01/2016, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - Od usta do usta

SOUL CITY & FOOD PARTY

Delikatesna muzika, ritmična hrana i sočna atmosfera restorana “Od Usta Do Usta” će se u ponedeljak 4. januara razmahati  u KC Gradu!

Za rernom i DJ pultom, naši prijatelji, saradnici i gosti ukrstiće ruke i napraviti posebno gastronomsko, muzičko i plesno iskustvo.
Ideja je akumulirati dobre vibracije za borbenu 2016-tu i odmah na početku zauzeti stav. 
Nema više čekanja, nema više simuliranja ni knjavanja, vreme je za dobar beat!

NAZAD
 
  Ponedeljak, 04/01/2016, 20 : 00 - 17/01/2016
ALEKSANDAR ZOGRAF: ZLATO NA MESECU (Izložba i predstavljanje knjige stripova)

Predstavljanje izdanja Zlato na Mesecu, koju je objavio beogradski izdavač RENDE, kao i otvaranje izložbe tabli iz ove zbirke stripova, koje će KC Grad upriličiti u ponedeljak 4. januara 2016., u 20h, prilika su da se ovdašnja publika upozna sa novijim radovima uvek aktivnog Aleksandra Zografa.
Aleksandar Zograf je strip autor aktivan na domaćoj i internacionalnoj sceni, koji u svom radu putuje kroz prostor i vreme, opisujući mesta koje je posetio, i ilustrujući priče koje je pronašao u davno zaboravljenim knjigama i izdanjima novina.

Počev od 2003. godine, njegovi stripovi se redovno pojavljuju u listu Vreme, a najnovija zbirka stripova iz Vremena, Zlato na Mesecu, nosi naziv po stripu nastalom prema literaranom radu kojeg je učenica jedne beogradske osnovne škole objavila u školskom listu 1959. godine.

Zografovi stripovi, naizgled zadubljeni u tipično balkansku tematiku, su prevedeni na više jezika, uz značajan odjek u Francuskoj, Italiji, S.A.D. i drugde; reprnti diljem sveta odraz su univerzalnosti njegovog rada (nedavno se pojavila druga po redu kolekcija njegovih stripova iz Vremena u Portugaliji). Osvrćući se na stripove ovog autora objavljenih u listu Vreme, teoretičar stripa Pol Morton (Paul Morton) je u američkom časopisu Internešnal džurnal of komik art (International Journal of Comic Art) zapisao : " Svaki od ovih stripova, koji su objavljeni na dve stranice lista, može da se ubroji u neke od kategorija. Prva kategorija je bavljenje prošlošću zemlje u kojoj živi. U jednom stripu, on komentariše fotografije koje je pronašao na buvljoj pijaci u svom rodnom Pančevu. U drugom je ilustrovao naučno fantastičnu priču, napisanu davne 1909. godine u Nišu. Drugu kategoriju čine stripovi u kojima Zograf beleži svoja putovanja, obično nakon povratka iz različitih krajeva Evrope ili iz republika bivše Jugoslavije. U trećoj kategoriji, Zograf daje oduška vlastitom obožavanju stripa, baveći se otkrivanjem zanimljivih pojedinosti iz internacionalne istorije ove forme izražavanja, ili intervjuišući neke od strip velikana, kao što su njegov američki prijatelj Rik Vič (Rick Veitch)... Međutim, u svim tim aspektima Zografov glas je glas individualiste. na to nas opominje prisustvo njegove autokarikature, koja se vrlo malo promenila tokom godina u njegovim stripovima. Ona nas podseća da je autor taj koji izmišlja ovaj arhiv, zajedno sa svim njegovim ekscentričnostima, i da je organizacija i prezentacija ovog "arhiva", potpuno lična i nenaučna".

NAZAD