PROGRAM za datum :: 26/01/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Utorak, 26/01/2016, 18 : 00
Razgovori sa zajednicom: LGBT Srbija - Jedan proces

LGBT Srbija: Jedan proces

Vrlo često se postavlja pitanje kako živi lgbt zajednca van Beograda i na koji način utiču procesi koji se dešavaju u Beogradu na unutrašnjost i utiču li uopšte?

Da li postoje lgbt mesta u vasim gradovima?

Gde se ljudi u vašem mestu druže, upoznaju, viđaju?

Da li ste autovani, kome? Kako je doslo do vaseg autovanja? Kako okolina reaguje?

Šta vam treba, nedostaje, a da mogu LGBT organizacije da pomognu?

Koje su pozitivne, a koje negativne promene koje možete da uočite u prethodnom peridu u odnosu na lgbt zajednicu u vašoj okolinini?

Na ova i jos mnoga druga pitanja sa nama će razgovarati naši dragi gosti i gošće:

- Olivera Babić - nezavisna aktivistkinja iz Niša
- Kristina Konovalov - aktivistkinja iz Jagodine
- Mitre Bonća

*Razgovori sa zajednicom su serija razgovora o važnim temama koje se tiču LGBT zajednice iznutra. Parada ponosa Beograd razgovore organizuje jednom mesečno. Ukoliko imate neki predlog ili sugestiju koja bi tema mogla da se nađe u okviru Razgovora, pišite nam na bojana@parada.rs , preko naše FB stranice: https://www.facebook.com/parada.beograd ili sajta: www.parada.rs

NAZAD
 
  Utorak, 26/01/2016, 20 : 30
Gradska knjižnica - Jasna Dimitrijević

U Gradskoj knjižnici retko smo (ako i uopšte) predstavljali debitantske knjige, ne zbog nezainteresovanosti za mlade autore, već zato što je poslednjih godina kriterijum za objavljivanje drastično snižen, a uporedo i posvećenost samih autora, koji su sve manje voljni da rade na tekstu.

Prva prozna knjiga Jasne Dimitrijević, autorke poznate po odličnim analitičkim tekstovima u Betonu, oštrim i lucidnim kritikama bez trunke zluradosti, donosi deset izvrsnih proznih minijatura pod zajedničkim nazivom “Prepoznavanja”. Knjiga je pobedila na konkursu Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” u Somboru, i objavljena je u ediciji “Golub” koji podržava prva izdanja neafirmisanih autora.

Jasna Dimitrijević se u svojim pričama bavi iskustvom izbeglištva, urbanim getima, kritikom imigracione politike zapadnih zemalja, klasnih razlika u istim tim zemljama, kao i takozvane “bezbedne neposlušnosti” koja služi da umiri savest ali nema ambiciju da išta zaista menja. Njeni junaci su beogradski crtači stripova, amsterdamski đubretari, sarajevske razvedene žene, nervozne devojke u potrazi za poslom. U „Prepoznavanjima“, autorka se dotiče i državne politike u oblasti javnih prostora u Srbiji (na primeru Savamale), nasleđa ratova i sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, teškoća da se nađe i sačuva posao, kao i poslovične ravnodušnosti sredine spram nasilja prema gej osobama u Srbiji.

“Svako žiriranje uslovljeno je materijalom koji stigne na konkurs, a na koji žiri ne može imati uticaja. Zato je prisutna doza zebnje u smislu: šta ako svi radovi budu jedva osrednji ili čak loši? Ove godine taj strah nema opravdanje. Zbirka Jasne Dimitrijević nametnula se izborom ozbiljnih tema iz sveta u kome živimo i načinom na koji su predstavljene. Teme su one od kojih mladi pisci mahom beže, jer nisu spremni za njih, ali i oni stariji, koji se drže pravila ‘ne talasaj, čemu rizikovati?’ Za to vreme društveno nametnuti stereotipi pozivaju na otvorenu ili prikrivenu diskriminaciju prema svima koji se razlikuju, bilo po nacionalnosti, seksualnoj orijentaciji, invaliditetu ili polnoj pripadnosti... Nema u ovoj knjizi nikakvih instant rešenja i šarenih laža o samopomoći uvijenih u oblande citata velikih pisaca. Nema ničeg tendencioznog. Samo iskrena potreba da se razumeju, osvetle i umetnički predstave intimni i društveni problemi od kojih većina ljudi, u najboljem slučaju, okreće glavu, a neretko ih na razne načine sankcioniše da udovolji stereotipima i skupi jeftine poene za napredovanje u takvoj vrsti društva”, piše u saopštenju članica žirija i urednica edicije Nada Dušanić.

Moderatori su Tijana Spasić i Bojan Marjanović.

.....

Nagrađena zbirka će moći da se kupi na promociji, a novac od prodaje autorka je odlučila da donira prodavcima magazina LICEULICE.

NAZAD