PROGRAM za datum :: 14/03/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Ponedeljak, 14/03/2016, 19 : 00
Delikatesni ponedeljak - Beogradski irski festival

Beogradski irski festival vam kuva poseban Delikatesni ponedeljak.

Specijalitet kuće će spremati Garth McColgan, naš gostujući kuvar iz Irske - a šta će biti na meniju je iznenađenje.

Garth će zajedno sa ekipom iz Dijagonale 2.0 kombinovati tradicionalnu irsku i srpsku hranu u 2 jela - jedno sa mesom i jedno vegetarijansko.

Prva asosijacija na Irsku je pivo i viski, tako da će na stolu biti i promo pića sa Jameson viskijem (irska kafa, kokteli...), jer kakvo je to jelo bez pića i kafe na kraju?
Nakon večere pridružite nam se na spratu, u Galeriji KC Grada, na otvaranju prodajne izložbe srpskih i irskih juvelira kao i izložbi fotografija Dermota Kelija.

Rezervišite svoj 14.mart za Delikatesni ponedeljak sa Smaragdnog ostrva.

NAZAD
 
  Ponedeljak, 14/03/2016, 21 : 00 - 19/03/2016
Beogradski irski festival - Prodajna Izlozba nakita & fotografija

Ljubitelji nakita imaće priliku da od 14. do 19. marta u galeriji Kulturnog centra Grad pogledaju i kupe nakit četiri umetnika iz Srbije i Irske. Takođe, posetioci će moći da pogledaju i postavku fotografija irskog fotografa Dermota Kelija (Dermot Kelly).

Otvaranje izložbe će biti nakon Delikatesnog ponedeljka Beogradskog irskog festivala, 14. marta od 21h, u galeriji Kulturnog centra Grad.

SIMON PELAN
„Prvi život” je kolekcija srebrnog nakita kroz koje je Sajmon Pelan interpetirao crteže biologa i filozofa Ernesta Hakela iz 19. veka. Koristeći najsavremenije cam-cad tehnike i ručno rađene detalje, on stvara mikroskopska umetnička dela života koji nastaje na dodiru kopna i okeana. Ovde protozoe, diatomi i zvezdani korali čine esenciju za kontinuitet postojanja, i verovatno jedne od prvih oblika života na Zemlji. Ovi komadi metalnog nakita prikazuju prirodnu razmenu između nadrealizma i egzotičnih oblika života.

ERIKA MARKS
Kolekcija „Sablasna čipka” koristi fragmente antičke irske čipke ugraviranih u srebro, ostavljajući za sobom uspomenu na sebe same. Neki od komada su ukrašeni čak 24-oro karatnim zlatom. Vrlo malo se zna o devojkama koje su pravile čipku u Irskoj, tako da ovi komadi čuvaju trag ne samo njih, već i njihovog prelepog rada. Svaki komad je jedinstven.

TATJANA JAKOVLJEVIĆ
„Nositi skulpturu“ – grafike na metalu, koje predstavljaju centralne detalje izloženih ogrlica, imaju za polazište digitalno obrađene fotografije Tatjanih predhodnih skulpturalnih radova. Trodimenzionalne forme nastale klasičnom skulptorskom obradom metala i tehnikom asambalaža uvedene su podsredstvom fotografije iz realnog u virtuelni digitalni prostor. Predstava skulpturalne forme se „cepa” rastrgnuta između prostorne i virtualne realnosti. U procesu obrade sada digitalne slike, određeni segmenti iste se brišu. Forma sada samo delimično egzistira u virtuelnom prostoru, dovoljno autentična i dovoljno izmenjena da bi ponovo zaživela u prostornoj realnosti, neraskidivo vezana za materijal od koga potiče – metala.

SANDRA MALIĆ TEŠIĆ
U svom radu, Sandra traga za novim materijalima, a poslednjih godina otkriva novo polje interesovanja, uvodeći i započinjući rad sa kožom, nadovezujući se na svoj prethodni rad. Ovaj alternativni materijal sam po sebi pruža bezbroj mogućnosti u kombinovanju formi, boja iIi tekstura kao i mogućnost savršenog kombinovanja sa pojedinim skulptorskim materijalima. Jednostavnim i smelim uklapanjem komada kože, Sandra kreira originalne odevne detalje, unikatne pojaseve, narukvice i torbe.

NAZAD