PROGRAM za datum :: 16/03/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 16/03/2016, 10 : 00 - 07/04/2016
AiR - Werner Puntigam

Od 16. marta do 7. aprila inspiraciju u Beogradu će potražiti umetnik Werner Puntigam, kao prvi učesnik ovogodišnjeg Artist in Residence - programa koji se realizuje u saradnji sa Ambasadom Austrije u Beogradu.

Werner Puntigam je interdisciplinarni umetnik koji živi i stvara na relaciji Linc, Austrija i Maputo, Mozambik. Pokretač je i producent mnogobrojnih nekonveniconalnih projekata, često u interkulturalnom kontekstu. Kao “alhemičar zvukova”, kako ga prepoznaju u džez i muzičkim krugovima, WP je muzičar koji improvizuje (trombon, školjke, glasovi, buka) i komponuje muziku, a osnivač je i nekoliko grupa sa izuzetnim line-upovima i jedinstvenim muzičkim koncepcijama. Autor je brojnih serija fotografija, umetničkih dokumentaraca kulturnih događaja i radova grafičkog dizajna. Kroz spoj pozorišta, plesa, poezije, filma, video i likovne umetnosti, WP se takođe ističe se i kao interdisciplinarni izvođač i kreator multimedijalnih projekata, intredisciplinarnih performansa, prostornih i zvučnih instalacija. Dobitnik je “Upper Austrian Award 2013” za umentost u kontekstu “Interkulturnih dijaloga” i učesnik mnogobrojnih festivala širom sveta.

18. marta u 19h u Muzeju Afričke umetnosti , Kulturni centar GRAD i Muzej Afričke Umetnosti (MAU) će  predstaviti predavanje o njegovom "pntgm EAR X EYE" produkciji - muzičkih projekata, vizuelnih radova, interdisciplinarne i interkulturalne saradnje - plus WP multidisciplinarni solo performans (trombon, školjka, vizuali).

Detaljnije o projektima umetnika: http://m.landingscape.com/pntgm

NAZAD
 
  Sreda, 16/03/2016, 15 : 00
Radionica nakita sa juvelirima iz Irske i Srbije

Za vreme trajanje izložbe u Velikoj galeriji KC Grada, u sredu, 16. marta u 15h održaće se radionica nakita sa juvelirima iz Irske i Srbije.  Pozivamo Vas da se pridružite našim gostima i da kroz neformalne razgovore saznate šta je sve potrebno da se stvori jedna kohrentna izložba nakita. Kakve tehnike postoji i kojima se oni služe, kako kombinuju materijale i šta ih inspiriše.
Ulaz je slobodan i otvoren za sve. Vidimo se tamo!

NAZAD
 
  Sreda, 16/03/2016, 18 : 30
Zapadno od raja – tribina o kulturi naroda i zemalja iz kojih dolaze izbeglice

Koliko znamo o izbeglicama koje u stotinama hiljada prolaze kroz Srbiju bežeći od očaja u svojim zemljama? Zoran Ćirjaković i Momir Turudić, novinari i svetski putnici će govoriti o kulturi, običajima, religiji, pogledima na život i filozofiji naroda Sirije, Avganistana, Pakistana, Libije, Somalije, Malija, Irana, Tanzanije, Etiopije…
Tribinu će pratiti slideshow (digitalni i analogni) fotografija sa putovanja govornika i foto izložba fotografskog kolektiva Kamerades koja svedoči o prošlogodišnjoj izbegličkoj krizi koja je zauvek promenila izgled sveta u kome smo do tada živeli.

Govornici:
1. Zoran Ćirjaković, novinara i predavača na Fakultetu za medije komunikacije.
Uža specijalnost mu je Podsaharska Afrika. Autor je knjige „Globalna Afrika: Posledice globalizacijskih i modernizacijskih procesa južno od Sahare“ (Arhipelag). Drži predavanja iz Teorije i prakse interkulturalnih komunikacija, što je oblast koja se bavi kulturalnim nesporazumima, nerazumevanjima i njihovim brojnim i neočekivanim posledicama. Putovao je i izveštavao iz velikog broja zemalja Azije i Afrike.
2. Momir Turudić, novinara nedeljnika “Vreme” i dugogodišnji prevodilac za farsi.
Najviše poznaje persijski deo Bliskog Istoka. Za UNHCR, različite vladine i nevladine organizacije već sedam godina prevodi razgovore sa izbeglicama iz Avganistana, Irana, Pakistana, Iraka, Sirije, Somalije. Živeo je u Libiji i Tadžikistanu. Putovao je po većem broju zemalja u Aziji i Africi.
3. Moderator je Mirko Rudić, novinar nedeljnika „Vreme“.
Organizator tribine je humanitarna organizacija ADRA Srbija.

Satnica:
18:30 – otvaranje izložbe fotografskog kolektiva Kamerades
19:00 – početak tribine
20:00 – kraj programa

Sadržaj tribine:
Nakon kratkog pregleda aktuelne situacije u Srbiji i Evropi, govornici će se vratiti u prošlost i pričati o zemljama koje su sada uništene, a pre deset, dvadeset, trideset su izgledale potpuno drugačije.
Nakon deskritivnog dela, razgovaraće se o životnim obrascima: šta „kod njih“ znače reči poput individualizam i kolektivizam (porodica i „ja“); pleme; rasa; „obraz“ (bruka i čast); politika (moć, totalitarizam, neizvesnosti vremena, države). Koji je značaj knjige „Znakovi pored puta“, slobode u islamu, politika i islam, ID, islam kao takav... Govoriće se o tome šta je Istok na Zapadu (umetnost i primeri o uokviravanju islama i Arapa kao večne pretnje i najveće opasnosti u Evropi…), a šta je Zapad Istoku (kako nas „oni“ vide, igra ljudskih prava, female genital mutilation, kanibalizam, homofobija…).
Na kraju – kako je došlo do kraha tog sveta? Koji je značaj raslojavanja izazvanog tranzicijom, neoliberalizma, verovanja u „kraj istorije i ideologije“ i „demokratskog misionarenje“, vojnih intervencija (Avganistan, Irak, Libija, Sirija) i neokolonijalne politike, serijskog „bankrota“ modernih zapadnih ideologija: nacionalizma, socijalizma i neoliberalizma i izostanka „razvojne dividende“. Koje su posledice „internet revolucije“?

NAZAD