PROGRAM za datum :: 19/03/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Subota, 19/03/2016, 15 : 00
#WakingTheFeminists & 1916 godina: Irska i Srbija izmedju politike i slobode

U subotu,  19. marta od 15 časova pridružite nam se u diskusiji inspirisanoj 1916. godinom i Uskršnjim ustankom koji je promenio tokove modernije irske istorije kao kritički osvrt na odnos prema ženama  danas i pokret #WakingTheFeminist, uz paralelu sa srpskom istorijom. U diskusiji će učestvovati doktorant knjizevnosti Stefan Pajović I irska producentkinja Deirdra Mulruni.
Ove godine obeležavamo sto godina od Uskršnjeg Ustanka 1916 godine, i povodom toga predstavićemo niz događaja sa storijskom, političkom i društvenom temom koju događaji 1916 godine inspirišu.
#WakingTheFeminists
Mná na hEireann (žene Irske), su iskusile još jedno neprijatno iznenađenje kad je oformljen program “samo za muškarce” povodom stogodišnjice ustanka iz 1916. godine pod nazivom “Buđenje nacije” u Abi teatru. Program nacionalnog teatra bi trebalo makar da uzme u obzir činjenicu da 50% irske populacije čine žene, zar ne? Time otpočinju bujicu kontramizogonije, novi ustanak, ovog puta ženski – stvoren je #WakingTheFeminist (Buđenje feministkinja) pokret.
Deirdra Mulruni će fokusirati pogled na irsku slepu tačku, naglašavajući „nevidljive“ ženske figure i njihov neverovatni doprinos. Počevši sa neshvaćenom savremenom plesačicom iz 1920. godine, Lucijom Džojs (ćerka Džejmsa Džojsa), preko fascinantne i skromne Džordž Jejts (supruge V.B. Jejtsa) i njene slavne rečenice – „Hvala ti što si me izostavio“.
1916 godina: Irska I Srbija izmedju politike i slobode
Uskršnji ustanak u Dablinu je imao dvojak odjek u Srbiji. Dok su s jedne strane Hrvati videli priliku da okončaju jugoslovensku vlast, drugi su zapazili sličnosti između Osmanlijskog carstva i Engleske toga doba. Spoljna politika Londona je bila predmet žestoke kritike zbog oprečnih stavova po pitanju nacionalizma. Građanstvo Irske i Srbije je obitavalo negde između ovih pojmova, idući različitim stazama, ali težeći zajedničkom cilju – slobodi.

NAZAD
 
  Subota, 19/03/2016, 22 : 00
Midnight Orient Caffe No. 4

I dok se i dalje pitate i interesujete koji je to video išao tokom prošlog Midnight Orient party-ceremonijala u februaru, imamo čast da predstavimo našeg sledećeg gosta i to ni manje ni više nego iz Samsuna, sa obale Crnog mora. Samsun je inače u istorji poznat kao grad u koji je došlo mnogo doseljenika sa Balkanskog poluostrva pa od našeg gosta možemo svašta očekivati. Njegovo ime je Kozmonotosman, a verovali ili ne naziv je dobio od svog dede. U svakom slučaju disko i fank upakovani i tursku folk muziku na kosmički način. I naravno, As Smooth As, naš dobri domaćin i ovoga puta će biti Vaš “vođa puta” na ovom ponoćnom putovanju.

Karte su u pretprodaji u Gradstor - Kc GRAD svakog dana od 17 do 20h po ceni od 200 rsd.
Na ulazu u subotu 19. marta karte su 350 rsd!

Kozmonotosman (Turkey)

https://soundcloud.com/kozmonotosman
https://www.facebook.com/kozmonotosmanofficial
https://www.instagram.com/kozmonotosman/

As Smooth As

https://www.facebook.com/smoothasas/
https://soundcloud.com/assmoothas

NAZAD