PROGRAM za datum :: 27/03/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Nedelja, 27/03/2016, 19 : 00
Heroj - Zeze Gamboa

Centar za portugalski jezik ima zadovoljstvo da Vas pozove na projekciju filma  
 
„Heroj“
Zeze Gamboa
(2004, 97 min)
 
Nedelja, 27. mart, u 19h
KC Grad (Braće Krsmanović 4)
Slobodan ulaz
 
Sledeća stanica na putovanju kroz „Rečnik filmova na portugalskom jeziku“ je u Africi gde se upoznajemo sa filmom „Heroj“ (2004), Zezea Gamboe. Ova rečnička odrednica smeštena je u Angolu i suočava nas sa rastrzanošću, ali i vitalnošću njenog naroda nakon gotovo četvorodecenijskog građanskog rata.
Protagonista filma, Vitorio, veteran u svojim tridesetim, izgubio je nogu u ratu. Po povratku u Luandu ostaje bez zaposlenja, vojnog  ordenja i proteze, ali slučaj ga vodi u neobične susrete sa jednom prostitukom, dečakom i učiteljicom. Svako od njih je na svoj način obeležen posleratnom situacijom, a kroz odnose sa drugim ljudima svi tragaju za snagom koja im je potrebna da se sa tom situacijom nose.

Na prvi pogled, „Heroj“ predstavlja jednostavnu, toplu priču o posleratnom preživljavanju i obnovi koja je ugrožena antisocijalnim stavovima i praksama, ali koja se na kraju ipak postiže kroz nesebičnost i solidarnost. Kada se bolje pogleda, pak, on otkriva moćnu kritiku ne samo angolanskog društva već i „post-konfliktnog političkog poretka“ čitave nacije.  (Mark Sabin, Rebuilding the Angolan body politic: Global and local projections of identity and protest in “O Herói/The Hero”)

Film je osvojio Veliku nagradu žirija na Sandens festivalu 2005. godine u kategoriji World Dramatic Cinema.
 „Rečnik filmova na portugalskom jeziku“ je projekat Centra za portugalski jezik (Institut Kamoiš) iz Beograda. U želji da se sa ljubiteljima filma podeli izbor iz široke panorame portugalske, brazilske i afričke kinematografije, osmišljen je projekat Rečnika filmova baziranog na zajedničkom imenitelju ovih kultura – na portugalskom jeziku.

Izbor od 26 filmova (po film za svako slovo portugalskog alfabeta) koji potpisuju selektori Žoao Lopeš i Marta Lansa, obuhvata period od šezdesetih godina prošlog veka do danas, prikazujući jednu realnost koja nije uvek prisutna na bioskopskim repertoarima i festivalima u srpskoj prestonici.

U saradnji sa Jugoslovenskom Kinotekom, Studentskim kulturnim centrom, UK Parobrod i KC Grad, projekcije su započete u aprilu 2015. godine, a nastaviće se tokom 2016. i 2017. godine.

NAZAD