PROGRAM za datum :: 06/04/2016 Klikni ovde za kompletan program
  Sreda, 06/04/2016, 20 : 00 - 10/04/2016
Exploring Inspirations - Finalna prezentacija rezultata projekta

Projekat Exploring Inspirations realizovan je tokom 2015. godine, uz učešće holandskih i srpskih dizajnera odeće, obuće i nakita. Dizajneri učesniči imali su radionice sa iskusnim zanatlijama u svakoj etapi projekta. Dizajneri odeće imali su radionicu sa pletiljama iz Sirogojna i radile na dizajnu odevnih komada od pletenina, na licu mesta, sa pletiljama koje su demonstrirale tzv. mustre na zahtev dizajnerki. Radionicu filigran tehnike u etapi dizajna nakita održala je ekspertkinja filigrana iz Makedonije Biljana Kekačkoska, a dizajneri su uspešno savladali minucizno granuliranje srebra i na samoj radionici već proizveli komade nakita koji služe kao prototip. Etapa dizajna obuće fokusirala se na opanak i njegove vrste kao inspiraciju dizajnerima, a majstori radionice Kiri održali su demonstraciju izrade opanaka i pripreme kože za njegovu izradu pred samim dizajnerima, što je omogućilo da dizajneri ovladaju etapama i načinom konstruisanja detalja koje su uključili u svoje skice.
Rezultat, skice savremenih odevnih predmeta, čija izrada uključuje primenu odgovarajućeg zanata po etapi.
Ti dizajnerski komadi, pored toga što su savremeni, pre svega oživljavaju i čuvaju zanate kojima su inspirisani, tradicionalne mustre pletenina iz Sirogojna, opančarske tehnike pletenja kože i filigranski vez u srebru sa izvanrednim detaljima. S toga svaki komad ima auru kulturnog nasleđa kao dodatnu vrednost. Conny Groenewegen, Sanne Jansen, Irina Somborac, Nina Sajet, Nhat-Vu Dang, Nenad Sojaković, Amber Ambrose Aurele, Deniz Terli, i Jan Jansen dizajnirali su zajedno mini kolekciju, koja nema veze sa trendovima, već je na neki način kapsula nasleđa prošlosti preneta u savremeno doba.
Neki od dizajnera učesnika pridružiće se na prezentaciji i publika će imati priliku da vidi na čemu trenutno rade. Pored toga, specijalni gost biće brend Afriek, takođe iz Amsterdama čiji je metod rada veoma sličan. Brend Afriek proizvodi veoma male serije muške odeće izrađene od afričkih tradicionalnih tkanina sa printovima živih boja, a takođe i upošljava afričke radnike u izradi odeće.
Dugoročni cilj projekta Exploring Inspirations svakako je proizvodnja ove kolekcije i njenih nastavaka, umrežavanje novih gostujućih dizajnera koji će inspirisani drugim tradicionalnim zanatima moći da dopunjuju ovu kolekciju u budućnosti.
Pozivamo Vas na prezentaciju ove kolekcije koja će se održati u Velikoj galeriji KC Grada 6. aprila sa početkom od 20 časova.
Partner KC Grada na ovoj izložbi je Belgrade Fashion Week.
Projekat Exploring Inspirations podržan od strane Stimulering Creative Industries Fund Netherlands

NAZAD
 
  Sreda, 06/04/2016, 21 : 00
Jelena Jovović quartet

Jelena Jovovic quartet ''by who's standards''
Jelena Jovovic-vocal
Dragan Calina-piano
Milos Colovic-double bass
Pedja Milutinovic-drums

Cena karte 150 rsd

NAZAD